Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2014

Počinje IFA - sve u znaku "pametne" bijele tehnike

U Berlinu počinje 90. po redu Sajam tehnike IFA - koji je odavno prerastao svoju prvotnu namjenu i postao zapravo sajam elektronskih uređaja za domaćinstvo i bijele tehnike...

Međunarodni sajam zabavne i komunikacijske elektronike IFA slavi rođendan: ovaj sajam postoji već 90 godina. I organizatori i izlagači jubilejsko izdanje dočekali su u dobrom raspoloženju. Sajam je rasprodan unatoč tome što je izložbena površina povećana za tri posto - na 150.000 kvadratnih metara. Tehnički noviteti će u sajamske izložbene prostore privući - kako organizatori očekuju - 250.000 posjetitelja. Više od pola njih su stručnjaci, jer IFA je najveći sajam te vrste na kojem se sklapaju poslovi.

A oni su sada posebno važni - jer se približava Božić.

Hans-Joachim Kamp, predsjedavajući Nadzornog odbora Društva za zabavnu i komunikacijsku elektroniku, očekuje kako će vrijednost poslova koji će ovdje biti sklopljeni premašiti četiri milijarde eura: "Svi uvjeti za uspješan sajam su ispunjeni; raspoloženje potrošača je optimistično i oni su spremni u idućim mjescima uložiti novac u veće nabave." Do kraja godine čak 20 posto građana Njemačke planiralo je kupovinu tzv. pametnih telefona. Tome treba dodati tablete, foto-aparate, uređaje za prijem i snimanje glazbe putem interneta i slično.

"Kada pogledate broj domaćinstava - iza toga su milijunske brojke i iznosi, i to je pravi odraz pozitivnog razvoja tržišta", kaže Kamp. Među građanima Europe, Nijemci pripadaju onima koji se najviše zanimaju za tehničke novine. To je branši u prvom polugodištu donijelo povećanje prometa sa 1,9 posto na 12,6 milijardi eura. Do kraja godine bi rast mogao izositi i čitavih 2,6 posto. On vidi dobre perspektive i za posao s televizorima koji je u posljednje vrijeme nešto pao. Zbog Svjetskog prvenstva u nogometu, proizvođači televizora su tijekom prvih šest mjeseci prodali gotovo četiri milijuna komada. Ipak, u njemačkim domaćinstvima još uvijek postoji i oko 10 milijuna starih televizora s katodnom cijevi, a 10 posto svih televizora je starije od sedam godina.

"Inovacije su još veći motiv za kupnju od sportskih događaja", naglašava Kamp. Sve veći televizori i sve bolja rezolucija slika su na samom vrhu popisa prioriteta kupaca. "21 posto građana planira kupovinu televizora s dijagonalom većom od 55 inča, odnosno 141-og centimetra. Prošle godine je tako nešto željelo samo osam posto ispitanih. Broj zainteresiranih se naravno povećao i zbog pada cijena vrhunskih uređaja. Hans-Joachim Kamp prenosi i da je važna tema povezivanje uređaja s internetom i mogućnost da se emisije jednostavno pozivaju iz internet-videoteka i gledaju po želji.

I pored "umrežavanja" televizora i prijemnika, prosječna količina vremena provedenog pred ekranima klasičnih televizora nije se smanjila - i dalje iznosi četiri sata: "TV-uređaj u budućnosti će i dalje biti u dnevnoj sobi. Imat će mogućnost povezivanja s internetom, ali i s računalom, pametnim telefonom i drugim uređajima." Ove godine će u Njemačkoj biti prodano ukupno 46 milijuna umreženih uređaja, što je 12 posto više nego prošle godine. Pola od toga čine "pametni" telefoni, slijede na drugom i trećem mjestu televizori i tableti. Očekuje se i porast prodaje uređaja za slušanje glazbe putem interneta, a najveće zanimanje vlada za portabl-uređaje kao što su satovi s računalima ili narukvice za sportski trening koje omogućuju korisniku mjerenje i vrednovanje njegovih tjelesnih parametara. Trećinu izložaka na sajmu čini bijela tehnika.

Promet proizvođača uređaja za domaćinstvo će ove godine u Njemačkoj iznositi 7,3 milijarde eura: "Tu nije riječ samo o značaju kuhinje u domaćinstvu, već i o inovacijama - sve što čini život ugodnim i dalje prolazi kod kupaca", objašnjava Hans-Joachim Kamp. Kupcima je sada najvažnije da uređaji troše što manje energije. Na popisu njihovih prioriteta slijede: cijena i pouzdanost uređaja. Ono što kupce još uvijek najmanje zanima je mogu li povezati svoje kuhinjske aparate s pametnim telefonima ili internetom. Na pitanje: na što bi se točno trebalo odnositi umrežavanje u domaćinstvu, najčešči odgovor je: grijanje, klima-uređaj i rasvjeta. A na pitanje: što bi se trebalo postići uz pomoć umrežavanja, postoje sasvim pragmatični odgovori: štednja energije, komfor i sigurnost.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram