Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2014

Raste broj zaposlenih, ali tržište rada i dalje u lošem stanju

U srpnju je nastavljen rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, što se zahvaljuje sezonskim kretanjima, dok je na godišnjoj razini zaposlenost pala, što ukazuje na i dalje tešku situaciju na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA)...

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), broj ukupno zaposlenih u srpnju je iznosio 1,37 milijuna, što je 0,6 posto ili 8.781 osoba više nego u lipnju.

S druge strane, na godišnjoj je razini nastavljen pad zaposlenosti, i to za 1,9 posto, te je broj ukupno zaposlenih niži za 27.164 osobe. Trend pada zaposlenosti na godišnjoj razini traje još od rujna 2009. godine.

„Rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini posljedica je sezonskih kretanja, odnosno rasta broja zaposlenih u glavnoj turističkoj sezoni, što potvrđuje i mjesečni rast od 5,1 posto broja zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. S druge strane, nastavak negativnih godišnjih stopa broja zaposlenih ocrtava tešku situaciju na tržištu rada", navode analitičari RBA u osvrtu na podatke DZS-a.

Podaci o broju zaposlenih u pravnim osobama bilježe isti trend - rast na mjesečnoj, a pad na godišnjoj razini. Tako je njihov broj u srpnju iznosio 1,13 milijuna, što u odnosu na lipanj predstavlja rast za 0,4 posto ili 4.540 osoba. U odnosu na srpanj prošle godine, broj zaposlenih u pravnim osobama manji je za 16.233 osobe ili 1,4 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine broj zaposlenih u pravnim osobama manji je za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom pozitivne stope rasta bilježe jedino djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 2,5 posto, poslovanja nekretninama, za 4 posto, te obrazovanja, za 0,6 posto.

"Značajan godišnji rast broja zaposlenih u poslovanju nekretninama posljedica je i izraženijeg zapošljavanja na poslovima legalizacije nekretnina", navode analitičari RBA.

S druge strane, u istom je razdoblju broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji pao za 2,1 posto, u trgovini na veliko i na malo za 1,4 posto, a u javnoj upravi i obrani, kao i obveznom socijalnom osiguranju za 1,8 posto, zaključuju analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram