Zatvori
Poslovni Puls
11/09/2014

Kineski premijer: Dostići ćemo planirani rast od 7,5 posto

U utorak je kineski premijer Li Keqiang obećao direktorima svjetskih tvrtki da će Kina dostići očekivani rast BDP-a od 7.5 posto unatoč nedavnim fluktuacijama. Izjavio je da kinesko gospodarstvo raste u razumnim granicama...

Budući da se BDP nastavlja stabilizirati, tržište rada popravlja, a inflacija je na niskoj razini, premijer vjeruje da je kinesko gospodarstvo na pravom putu unatoč fluktuacijama koje su primjećene u nekim ekonomskim indikatorima u srpnju i kolovozu.

BDP je nakon dubljih reformi i otvaranja u prvoj polovini ove godine porastao za 7.4 posto, no u zadnja dva mjeseca došlo je do snižavanja PMI indeksa, usporila se industrijska proizvodnja i smirilo tržište nekretnina, zbog čega su investitori obratili pozornost na stabilnost rasta.

Neizbježno je da gospodarstvo prolazi kroz kratkoročne fluktuacije, izjavio je Li. Svjetska ekonomija teško se oporavlja i neka od ključnih gospodarstava svijeta prolaze kroz poteškoće. Kineski ekonomski razvoj također ima problema.

Li je spomenuo da je tržište rada trenutno najveća briga za politiku vlade te dodao da je u prvih osam mjeseci stvoreno 10 milijuna novih urbanih poslova, nešto niže od ciljane brojke za cijelu godinu. Ciljani godišnji rast iznosi 7.5 posto, no malo više ili niže stope rasta smatraju se prihvatljivim ako zaposlenost, prihodi i zaštita okoline nastave rasti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram