Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2014

Od danas se primjenjuju nove sankcije prema Rusiji

Danas počinje primjena novih europskih sankcija protiv Rusije. One mogu biti revidirane ili suspendirane, ovisno o napretku u provedbi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, prenosi HRT.hr...

Sankcije blokiraju financiranje dugova triju velikih energetskih tvrtki Rosnefta, Transnefta i Gazproma, kao i obrambenih tvrtki OPK Oboronproma, United Aircraft Corporationa i Uralvagonzavoda. Sankcije se neće odnositi na plinski sektor.

Ciljaju se i tri poduzeća čiji proizvodi imaju dvostruku namjenu, civilnu i vojnu, s kojima Europljani ne smiju trgovati.

Novi krug sankcija usmjeren je protiv pet državnih banaka, što znači da im europski državljani i tvrtke više ne smiju odobravati zajmove.

Sankcije predviđaju i mjere protiv 24 osobe, Rusa i Ukrajinaca optuženih da su umiješani u sukob u Ukrajini.

Na popisu osoba kojima će se zamrznuti imovina i neće moći putovati u EU nalaze se među ostalima Sergej Šemezov, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i više potpredsjednika Dume: Vladimir Vasilijev, Ivan Melnikov i Igor Lebedev, kao i zastupnik Vladimir Žirinovski.

Više se ne smiju pružati niti usluge potrebne za istraživanje i proizvodnju nafte na velikim dubinama, istraživanje ili proizvodnju arktičke nafte i projekte iskorištavanja nafte iz škriljevca u Rusiji, kaže EU.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram