Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2014

Teški udarac za MasterCard na europskom tržištu

Kartičarski div MasterCard izgubio je desetogodišnju bitku protiv zabrane Europske unije vezano uz naknade u prekograničnom kartičnom plaćanju nakon što je najviši europski sud podupro nastojanja regulatora da se smanje troškovi korištenja kartica...

Europski sud pravde (ECJ) danas je potvrdio presudu nižeg suda iz 2012. prema kojoj su prvotni nalazi Europske komisije protiv MasterCarda iz 2007. bili utemeljeni, prenosi HRT.hr.

Ta druga po veličini kartičarska kompanija, poslije Vise, našla se prije više od deset godina na udaru regulatora zbog naknada koje su unosan izvor prihoda. Nakon Komisijine zabrane iz 2007. MasterCard je postigao dogovor s regulatorima o ograničavanju naknada za prekogranične transakcije unutar Europe na 0,2 posto pri plaćanju debitnim karticima i na 0,3 posto kod kreditnih.

MasterCard je izrazio razočaranje odlukom ECJ-a, no napominje da ona neće utjecati na njegovo poslovanje. "Nastavit ćemo poštovati takvu odluku, kao što i činimo dugi niz godina. To znači da ćemo zadržati naše naknade u prekograničnim transakcijama u Europi u visini ponderiranog prosjeka od 0,2 posto za transakcije po debitnim karticama, a 0,3 posto po kreditnim karticama", rekao je predsjednik kompanije Javier Perez.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram