Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2014

Njemačke tvrtka strahuju od napetih odnosa s Rusijom

Pooštrenje sankcija Rusiji poduzetnicima u EU počinje zadavati ozbiljne glavobolje. Pogotovo se bankarski sektor, strojogradnja i industrija automobila pribojava da bi se nove sankcije, koje prije svega pogađaju ruske energetske tvrtke, mogle vratiti poput bumeranga...

Prvi su reagirali predstavnici Udruge europskih poduzetnika (AEB) koji su iz Moskve krajem prošlog tjedna apelirali na političare da političku krizu oko Ukrajine riješe bez da istodobno škode gospodarstvu. AEB je istodobno optimistično zaključio kako usprkos sankcijama Rusija ostaje važan strateški partner za tvrtke iz Europe. U izražavanju demonstrativnog optimizma posebno su glasni njemački predstavnici u AEB-u, gospodarski giganti poput Siemensa, BMW-a ili Volkswagena.

Predstavnici energetskih kompanija poput njemačkog Wintershella izjavili su kako, usprkos činjenici da novi val sankcija ponajprije uperen protiv ruskih energetskih kompanija, neće zasad poremetiti intenzitet poslovanja. Jedan od nositelja rekordnog njemačkog izvoza, strojarska industrija, je u prvoj polovini ove godine međutim izgubila pet posto na važnom ruskom tržištu. Koliko će taj gubitak iznositi do kraja godine zasada se nitko iz Udruge njemačke strojarske industrije (VDMA) ne usudi prognozirati. „Sve ostalo bi u ovom trenutku bila čista špekulacija“, rekla je glasnogovornica VDMA-a Monika Hollacher.

Još početkom tjedna, prije odluke o uvođenju novog paketa sankcija, predsjednik utjecajnog Odbora njemačkog gospodarstva za istočna tržišta Eckhard Cordes izrazio je bojazan kako bi izvoz u Rusiju do kraja gone mogao biti smanjen za 20 do 25 posto. To bi moglo, kako predviđa Cordes, Njemačku stajati 50.000 radnih mjesta. Istodobno je zbog krize i izvoz u Ukrajinu pao za 32 posto. Druga perjanica njemačkog izvoza, automobilska industrija, trenutno sa i bez sankcija muku muči s plasmanom svojih proizvoda na rusko tržište. Recesija koja je još i prije ukrajinske krize zahvatila rusko tržište skrbi za pad prodaje kako kod automobila srednjeg segmenta poput Volkswagena tako i u luksuznoj klasi s BMW-om, ili Mercedesom. No, kako je priopćila uprava Volkswagena, rusko tržište ni izbliza nije tako važno kao kinesko koje je (zasad) stabilno.

Iako otvoreno ne govori o tomu, ozbiljnih problema zbog sankcija Rusiji mogla bi imati najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. I to u slučaju da Rusija, kako je nedavno aludirao njezin premijer Dmitri Medvjedev, zabrani prelet preko svog teritorija za zrakoplove zapadnih kompanija.

I dok se obim prometa sa Zapadom smanjuje, Rusija se pojačano okreće Istoku. Kako je krajem tjedna priopćeno u Moskvi, Rusija i Kina sklopile su suradnju u 30 novih zajedničkih projekata među kojima prednjače oni u financijskom, energetskom i sektoru proizvodnje živežnih namirnica. Dakle onim područjima u kojima je Rusija najosjetljivije pogođena zapadnim sankcijama.

Izvor: Deutsche Welle

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram