Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2014

DEFLACIJA: Pad cijena sedmi mjesec zaredom!

Prema posljednje objavljenim podacima DZS-a za kolovoz indeks potrošačkih cijena je nastavio s negativnim godišnjim stopama rasta što je u skladu s našim očekivanjima s obzirom na izostanak pritisaka sa strane domaće potražnje ali i deflatornih kretanja zemalja u okruženju uz izostanak pritisaka sa svjetskih robnih tržišta...

Tako su i sedmi mjesec za redom nastavljena deflacijska kretanja te je godišnja stopa inflacije iznosila -0,3% dok su u odnosu na srpanj potrošačke cijene bile niže za 0,1%. Najznačajniji doprinos padu na mjesečnoj razini došao je od pada cijena u kategoriji odjeće i obuće i to za 2,7% što je posljedica sezonskih sniženja te cijena prometa koje su zabilježile pad od 0,7% uslijed nižih cijena goriva i maziva za osobna vozila.

Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine nastavku deflatornih kretanja najviše je pridonio pad cijena prehrane i bezalkoholnih pića koji u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30% a zabilježili su pad cijena za 3%. Negativan doprinos došao je i od pada cijena odjeće i obuće za 4,2%. S druge strane snažniji pad cijena na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast cijena alkoholnih pića i duhana (+2,9%), stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (+1,7%), zdravstva (+1,7%) i prometa (+1,0%).

"Do kraja ove godine očekujemo iščezavanje negativnih godišnjih stopa rasta iako će i dalje izostajati pritisak na rast cijena sa strane domaće potražnje. Stoga bi na razini cijele godine prosječna stopa inflacije potrošačkih cijena mogla zabilježiti stagnaciju u odnosu na 2013", objavili su danas RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram