Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2014

Ministar Lalovac: Ovakav javni sektor je neodrživ

Ministar Lalovac, na radnom je ručku u Američkoj gospodarskoj komori predstavio tri mjere za poticanje investicija i gospodarski rast, prenosi HRT. To su strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna, nastavak rasterećenja bruto cijene rada i stabilan porezni sustav...

Te bi mjere, po njegovim riječima, trebale ojačati privatni sektor i kućne budžete građana.

Lalovac upozorava da je uz sadašnju stopu zaposlenosti neodrživa situacija u kojoj ukupni javni sektor samo na plaće i hladni pogon troši 55 milijardi kuna godišnje.

'Porezna reforma promijenit će situaciju u kojoj radnik dobiva malo, poduzetnik plaća puno, a razlika odlazi u financiranje državnog aparata', izjavio je ministar.

Iz proračuna bi se u budućnosti moralo financirati ono što donosi gospodarski rast, kao što su obrazovanje, razvoj i inovacije, kazao je Lalovac.

'Kada se reformiraju proračunska potrošnja i uvedu promjene u porezni sustav otvorit će se i prostor za smanjenje stope PDV-a', izjavio je Lalovac. Međutim, to će, kako je rekao, ovisiti prije svega o ekonomskim mogućnostima zemlje kazavši da ćemo još dosta dugo rupu od 18 milijardi kuna godišnje za mirovine morati financirati iz visokog PDV-a.

Pozornost novinara izazvala je posve neobična situacija da ministar kritizira svoje najbliže suradnike, k tome one nazočne. Tako je Lalovac u odgovoru na opasku jednog od sudionika skupa da se natječaj za koncesije za rad špediterskim tvrtkama na graničnih prijelazima ne provodi u potpunosti prema zakonu, kazao da je to konkretan slučaj kojim se on, da administracija u kojoj su i pomoćnici i zamjenici ministra funkcionira kako treba, ne bi trebao baviti.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović na to je odgovorio da je natječaj u tijeku i da će svi koji eventualno ne budu zadovoljni, moći podnijeti žalbu, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram