Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2014

Najbogatiji Slovenac preselio tvrtku na Cipar

Poduzetnik Sandi Češko, koji važi za najbogatijeg Slovenca, s imovinom procijenjenom na 460 milijuna eura, svoju je trgovačku tvrtku "Studio moderna" nedavno registrirao na Cipru...

Češko je u razgovoru za poslovni dnevnik "Finance" rekao da je tvrtku od 2001. godine imao registriranu kao holding sa sjedištem u Nizozemskoj pa se sa stajališta slovenske porezne uprave kojoj osobno plaća porez na prihod ništa ne mijenja te da je sada odluku o selidbi sjedišta firme na Cipar donio na savjet pravnika.

"Budući da su Nizozemska, Slovenija i Cipar u Europskoj uniji sama seoba sjedišta tvrtke ne donosi nikakve porezne olakšice osim kad se radi o dobiti na kapital, ali je za to potrebna promjena vlasništva i niz drugih uvjeta", kazao je Češko.

Porez na dobit na Cipru iznosi 12,5 posto, dok je u Sloveniji znatno veći i iznosi 17 posto. Slično je i s porezom na dodanu vrijednost jer je stopa PDV-a u Sloveniji 22, a na Cipru 19 posto.

Na Cipru imaju registrirane tvrtke i neki drugi bogati Slovenci, poput "kralja" certifikatske privatizacije Igora Laha, koji je prije par godina također bio na vrhu ljestvice najbogatijih Slovenaca. Tvrtku na Cipru je prije par godina registrirao i kontroverni poduzetnik Jure Janković, sin ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što je svojedobno izazvalo sarkastične komentare na račun starijeg Jankovića koji je konkurirao za položaj predsjednika vlade s motom da želi privući strane investitore u Sloveniju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram