Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2014

Nastavak pada cijena nekretnina na domaćem tržištu

Oglašavanje cijene kuća tijekom kolovoza su na mjesečnoj razini u prosjeku pale za 3,9 posto...

Najveći mjesečni pad cijena bilježe Šibenik i Zadar: šibenske su tražene cijene "kvadrata" kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku iznosile 1232 eura, a one u Zadru 1575 eura, pokazuju podaci portala Crozilla.com.

Prosječna tražena cijena kuća pala je i na području Rijeke gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1192 eura, što je 1,5 posto niže no mjesec ranije. Cijene kuća u Zagrebu bilježe mjesečni porast od 1 posto, pa je njihova prosječna tražena cijena iznosila 1147 eura. Pula bilježi porast cijena od 0,8 posto, a za jedan tamošnji metar kvadratni kuće u prosjeku se tražilo 1378 eura.

Cijene kuća, ovisno o potražnji, razlikuju se od grada do grada, a mnogo je onih čija prosječna tražena cijena ne prelazi 1000 eura po "kvadratu". Tako je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog kuće u Sisku iznosila 559 eura, u Bjelovaru 599 eura, a u Varaždinu 983 eura.

Postoje i gradovi u kojima cijena "kvadrata" kuće iznosi i nekoliko tisuća eura, a takvi se najčešće nalaze na Jadranu, s obzirom da su njihove cijene (kao i potražnja) općenito više od onih u kontinentalnom dijelu.

Zagrebačkim je kućama prosječna tražena cijena tijekom prošlog mjeseca bila gotovo 30 posto niža no u kolovozu 2010. godine, u Zadru razlika u istom razdoblju iznosi oko 9 posto, a u Puli oko 7 posto.

Potražnja za kućama na portalu Crozilla.com tijekom kolovoza najveća je bila na području Zagreba, a zatim Zadarske i Šibensko-kninske županije, odnosno njihovih sjedišta: Zadra i Šibenika.

Strani posjetitelji portala koji su pokazali interes za kućama, pretežno su dolazili iz Njemačke, BiH, Francuske, Austrije i Slovenije, a najviše su ih zanimale kuće na području Primorko-goranske županije (najviše Rijeka i Krk), Zagreba i Istarske županije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram