Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2014

Zbog ebole gubici od nekoliko milijardi dolara

Zapadnoafrička bi gospodarstva do kraja godine mogla zbog ebole izgubiti milijarde dolara ako se zaraza ne zaustavi, pokazuju rezultati analize Svjetske banke objavljeni u Washingtonu...

Sporo zaustavljanje smrtonosnog virusa u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu moglo bi dovesti do većeg rasta zaraze na tome području, poglavito kroz turizam i trgovinu. U najgorem slučaju gospodarski rast u Gvineji mogao bi iduće godine pasti za 2,3 posto, dok bi pad u Sijera Leoneu mogao iznositi 8,9 posto. Najgore bi mogla biti pogođena Liberija, padom od 11,7 posto iduće godine, prenosi HRT.hr.

U najboljem slučaju te bi zemlje trebale maksimalno pojačati svoju reakciju na zarazu kako bi se ona zaustavila u slijedećih četiri do šest mjeseci, procjenjuje Svjetska banka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je potrebna milijarda dolara kako bi se ograničilo širenje ebole.

Sjedinjene Države najavile su jučer slanje 3.000 vojnika u borbu protiv širenja zaraze. Sama Svjetska banka obećala je oko 200 milijuna dolara pomoći uglavnom za hitne slučajeve u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, trima državama koje su najviše pogođene ebolom. Članice Europske unije obećale su dodatnih 78 milijuna eura pomoći.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram