Zatvori
Poslovni Puls
19/09/2014

Crna Gora pokreće novi državni telekom?

Vlada Mila Đukanovića bi ubrzo trebalo odlučiti da li će osnovati novu telekomunikacijsku kompaniju, o čemu su u srpnju završeni izvještaji koji idu u prilog donošenju takve odluke, saznaju Vijesti...

Prema neslužbenim saznanjima Vijesti, godinu dana su tri stručna tima, koje je Vlada angažirala, radila na utvrđivanju opravdanosti odluke da država, nakon što je 2005. godine prodala Telekom Crne Gore kojeg su stvarale generacije, osnuje novu telekomunikacijsku kompaniju u kojoj će biti vlasnik.

Novi telekom zasnivao bi se na postojećoj telekomunikacijskoj infrastrukturi Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) i Željezničke infrastrukture, a za razvoj usluga, prije svega, brzog pristupa internetu i televiziji, bile bi potrebne svježe investicije.

Ideja osnivanja državnog telekoma stara je nekoliko godina, nakon što su u Vladi shvatili da se veliki dio prometa na tom segmentu tržišta odljeva iz Crne Gore, prije svega zbog toga što su tri ključne kompanije na tom tržištu u dominantnom vlasništvu stranih tvrtki.

Prema sadašnjim podacima, na crnogorskom tržištu telekomunikacija godišnje se “okrene” oko 300 milijuna eura, ili oko značajnih 10 posto cijelog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore.

Najveći dio tog “kolača” pripada najvećem “igraču” na tržištu, Crnogorskom Telekomu, u kojem je skoro 76,5 posto dionica u vlasništvu Mađar Telekoma, koji kontrolira Deutsche telekom.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram