Zatvori
Poslovni Puls
22/09/2014

INA: Gasimo sisačku rafineriju jer je neisplativa

U srijedu bi na sjednici Uprave Ine trebala biti donesena eventualna odluka o zatvaranju sisačke rafinerije. Gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja rekao je kako svi ekonomski pokazatelji upućuju na to da je gašenje rafinerije najlogičniji potez...

Rekao je kako je rafinerijski biznis neisplativ i da je Ina na njemu prošle godine izgubila 1,25 mlrd. kuna. Razloge takvim gubicima vidi u padu potražnje za naftnim derivatima.

Inino poslovanje bilježi dobit prošle godine, s tim da je rafinerijsko poslovanje imalo 800 milijuna kuna gubitka u prvih pola godine, istaknuo je.

"Ono što se može od Ine očekivati je da će ulagati u svoje poslovanje. Ina je vertikalno integrirana kompanija. Promatramo sve segmente našeg biznisa i razvijat ćemo se ondje gdje vidimo da je najisplativije. Kad se pogledaju financijski podaci, istraživanje i proizvodnja su glavni generatori dobiti."

Šaravanja kaže kako rafinerije proizvode gubitke u prvom redu zbog pada potražnje, a i zbog tehnološkog razvoja u SAD-u - američke tvrtke preuzimaju europsko tržište.

Rekao je kako su mu nelogične tvrdnje koje se čuju posljednjih dana da se namjerno uništava poslovanje Ine, te se upitao kako bi to bilo u interesu bilo kojeg privatnog investitora, pa tako i MOL-a. Naglasio je kako je u Inu ove godine uloženo 665 milijuna kuna, a prošle dvije milijarde.

Pratimo trendove i u skladu s time postavljamo poslovanje, naglasio je. Šaravanja je naglasio kako je Ina veoma važna MOL grupi u segmentima istraživanja i proizvodnje, a važni su im i kvalitetni stručnjaci koje tvrtka ima.

Eventualna odluka o gašenju sisačke rafinerije mogla bi dodatno narušiti već napete odnose MOL-a i Vlade. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra da je ta odluka veoma štetna za Inu, a u krajnjoj liniji za energetsku sliku Hrvatske. Treba reći da je u ugovoru iz 2003. godine strateški partner MOL obećao investirati u rafinerije i povećati njihove kapacitete. Sada, nakon 11 godina, najavljuju njihovo zatvaranje. Nakon toga su korupcijom, gdje su platili Sanadera, došli do upravljačkih prava. Njih koriste tako da je samo u šest mjeseci ove godine proizvodnja plina pala za 20%, a proizvodnja derivata za 18%. Očito, ili ne znaju kako razviti Inu, ili je žele uništiti s namjerom, ocijenio je ministar ponašanje MOL-a.

Predstavnica zaposlenika u Nadzornom odboru i predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović tvrdi da bi takva odluka bila katastrofalna. To se odmah mora zaustaviti. Radi se o oko 800 radnika Rafinerije Sisak, a isto tako i o velikom broju dobavljača koji su vezani uz njezino poslovanje, dodala je.
Stručnjaci kažu da je propuštena prilika za modernizaciju rafinerija i da su one u ovom obliku postale neisplative.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram