Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2014

Poražavajuća statistika za građevinski sektor

Posljednji podaci DZS-a upućuju na pad pokazatelja u građevinskom sektoru odnosno godišnji pad broja izdanih odobrenja za građenje te pad indeksa obujma građevinskih radova...

Naime, u srpnju je prekinut osmomjesečni pozitivan niz te je izdano 466 odobrenja za građenje što u odnosu na srpanj 2013. predstavlja pad od 0,2%. Godišnji pad broja izdanih odobrenja za građenje posljedica je snažnog pada broja izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina (-27,2%) uz pad predviđene vrijednosti radova od 11,1% dok broj izdanih odobrenja za građenje zgrada bilježi rast od 6,4% godišnje uz rast predviđene vrijednosti radova za čak 54,5%. Međutim, iako je zabilježen rast broja izdanih odobrenja za građenje zgrada površina zgrada za koje su odobrenja izdana niža je za 14,2% u odnosu na srpanj 2013. što može, bez obzira na rast broja odobrenja, upućivati na manji obujam građevinskih radova na zgradama.

S obzirom na godišnji pad broja izdanih odobrenja u 2013. (-19,7%) ne čudi nastavak pada odrađenih sati radnika na gradilištima koji su, prema izvornim neprilagođenim indeksima, u srpnju bili niži za 7,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je obujam građevinskih radova bio manji i na izgradnji zgrada i ostalih građevina (-1,1% odnosno -11,6%). Promatrano kumulativno u prvih sedam mjeseci ove godine obujam građevinskih radova je manji za 7,8% u odnosu na isti period lani. Međutim, u nastavku godine očekujemo usporavanje negativnih stopa rasta broja odrađenih sati radnika na gradilištima s obzirom da je u razdoblju od siječnja do srpnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine broj izdanih odobrenja za građenje veći za 9,9%.

Naime, broj izdanih odobrenja za građenje zgrada (koji u ukupno izdanim odobrenjima čine udio od preko 85%) bilježi rast za 17,1% pri čemu je zabilježen rast površine zgrada za koje su odobrenja izdana za 22,7%. Ipak spomenuti rast nije dovoljan da bi pokrenuo oporavak u građevinskom sektoru s obzirom da je rast na godišnjoj razini posljedica prvenstveno niske baze (broj izdanih odobrenja za građenje u razdoblju od siječnja do srpnja 2014. u odnosu na isti period 2008. niži je za 38%), objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram