Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2014

Crna Gora prošle godine ostvarila rast BDP-a od 3,3 posto

Bruto domaći proizvod Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,327 milijardi eura ili 5.336 eura po stanovniku. Realni rast BDP-a tokom prošle godine iznosio je 3,3 posto...

To su konačni podaci Zavoda za statistiku Monstat koji su jučer priopćeni i oni su neznatno manji od onih do sada.

Procjena Vlade bila je da BDP na kraju 2013. iznosi 3,336 milijardi eura, tako da će ga Ministarstvo financija morati neznatno korigirati. Državni dug od 1,933 milijardi eura sa kraja prošle godine iznosio je 57,95 posto BDP-a iz Vladine procjene. Međutim kada se izračuna u odnosu na konačni podatak Monstata državni dug je bio 58,1 posto BDP-a

U strukturi BDP-a za prošlu godinu u tekućim cijenama najviše je sudjelovao sektor trgovine sa 11,7 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa osam posto, državna uprava sa 7,4 posto, poslovi sa nekretninama 6,8 posto i sektor pružanja usluga smještaja i ishrane 6,5 posto, javljaju Vijesti.

U odnosu na godinu ranije najveći rast u udjelu BDP-a imala je proizvodnja električne energije od 38 posto, odnosno sa 2,8 na 4,1 posto udjela. Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo su porasli za 16 posto, a administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 14,5 posto.

Najveći pad od 10,5 posto bio je u financijskim i djelatnostima osiguranja, a zatim u sektoru vađenja rude i kamena od 6,7 posto.

Prema međunarodnom pregledu stopa rasta samo tri države u Europi su imale veći rast BDP-a od Crne Gore - Latvija i Turska sa po 4,1 posto i Rumunjska od 3,5 posto. Još dvije zemlje imale su isti rast kao Crne Gora od 3,3 posto a to su Litva i Island.

Od susjednih država najveći rast imala je Srbija 2,5 posto, zatim Makedonija 2,2 posto. Hrvatska i Slovenija su imale negativne stope rasta od -0,9 i -1,1 posto.

Prosjek rasta u zemljama EU bio je svega 0,1 posto, a u zemljama euro zone bio je negativan i iznosio je -0,4 posto. Najveći pad u EU ima Cipar od -5,4 posto i Grčka od -3,9 posto.

Monstat je jučer objavio i podatke o BDP-u u prva dva tromjesječja ove godine. Prema tim podacima realni rast ekonomije za cijelo polugodište iznosio je 0,9 posto, odnosno u prvom kvartalu rast je bio 1,5 a u drugom od svega 0,3 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram