Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2014

Srpanj donio rast prosječne neto plaće

Prema prvim rezultatima koje je objavio DZS prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj iznosila je 5.530 kuna...

U odnosu na prethodni mjesec, nominalna neto plaća je manja za 0,5% dok je na godišnjoj razini zabilježila rast od 0,5%. Budući da su i u srpnju izostali inflatorni pritisci (indeks potrošačkih cijena zabilježio je pad 0,1%) prosječna neto plaća ostvarila je blagi realan rast od 0,6%. Prosječna mjesečna bruto plaća za srpanj iznosila je 7.967 kuna što je 0,7% manje nego u lipnju, dok je na godišnjoj razini zabilježila nominalni rast od 0,6%. U realnom izrazu, prosječna bruto plaća je za 0,7% veća nego u srpnju prošle godine.

"Unatoč blagom realnom rastu prosječnih isplaćenih plaća tijekom prvih sedam mjeseci 2014. izuzetno slabo tržište rada (visoka nezaposlenost i niska zaposlenost) te nepovoljna očekivanja glede gospodarskog oporavka i ostvarivanja budućih dohodaka zadržavaju osobnu potrošnju na niskim razinama, a trend polaganog razduživanja sektora stanovništva se nastavlja. Do kraja godine ne očekujemo značajniji rast nominalnih plaća, dok će njihov vrlo blagi realni rast biti podržan izostankom inflatornih pritisaka.

U slučaju realizacije najavljenih poreznih izmjena u sustavu poreza na dohodak doći će do povećanja prosječne neto plaće i raspoloživog dohotka. Međutim, slabi izgledi na tržištu rada te česte promjene u poreznom sustavu zasigurno će utjecati na usmjeravanja stanovništva ka podmirenju dospjelih neplaćenih obveza, a manje na potrošnju luksuznijih dobara", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram