Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2014

Hrvati često "peglaju" kartice, a budućnost je u beskontaktnom plaćanju

Trend kartičnog poslovanja u Hrvatskoj u stalnomje rastu- kazala je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović otvarajući u Opatiji 15. jubilarnu konferenciju o tehnologijama, normama i primjeni kartica, plaćanju u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima Smartcard 2014...

"U 15 godina istraživanja broj kartica povećan je za 3,5 puta, broj bankomata 5,3 puta, a broj EFT POS terminala čak 10,5 puta. I dalje je velik udio bankovnih kartica (88,4%), u prvome redu debitnih (78,6%)", kazala je Dominović. Tom je prilikom pomoćnica direktora predstavila i projektSEPA (područje plaćanja u eurima, engl. Single Euro Payments Area) čiji je ciljstvaranje jedinstvenog sustava platnog prometa. SEPA je područje na kojemu potrošači, poslovni subjekti i tijela javne vlasti mogu uplaćivati i primati plaćanja u eurima pod jednakim osnovnim uvjetima, pravima i obvezama, bez obzira na to gdje se u Europi nalazili.S pristupanjem EU-u krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezjući je i za RH, a krajnji je rok prilagodbeza države članice koje nemaju euro kao službenu valutu 31. listopada 2016. godine, dakle i RH.

Konferencija u organizaciji tvrtke Case d.o.o. iz Rijeke i suorganizaciji Hrvatskegospodarskekomore i Zagrebačke banke d.d. okupila je dvjestotinjak sudionika predstavnikadomaćih i stranihproizvođačakartica, opreme i rješenja za kartice, banaka, kartičnihkuća, informatičkihkućatedrugihinstitucijakojepromičuprimjenunovihtehnologija i upotrebukartica u financijskim i drugimdjelatnostima (trgovina, promet, zdravstvo, uprava i dr.).

Na konferenciji će biti prikazan najnoviji stupanj razvoja tehnologije kartica, bankomata i EFT POS terminala, mobilnih, samouslužnih kioska i uređaja, s posebnim naglaskom na trendovima u području smart kartica (beskontaktno čitanje, mobilni pristup i sl.).

Izlaskom iPhona 6 s već ugrađenom podrškom za NFC – beskontaktno plaćanje vjeruje se da će korisnici sve više upotrebljavati svoje pametne telefone za beskontaktna plaćanja. Nove e-wallet aplikacije nude mogućnost kreiranja QR koda od primatelja plaćanja (bilo prodajnog mjesta ili drugog e-wallet korisnika) s informacijama nužnim za plaćanje. Platitelj skenira taj QR kod, odabere račun s kojeg želi obaviti plaćanje i daje potvrdu za izvršenje. Sve se, naravno, događa u realnom vremenu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram