Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2014

Očekuje se veliki interes za subvencionirane mikrokredite

Novi program mikrokreditiranja sa subvencioniranim kamatama "Kreditom do uspjeha 2014" trebao bi malim i srednjim poduzetnicima te obrtima biti dostupan već od ovogodišnjeg studenog, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Uvjeren je da će ti krediti 'brzo planuti'...

Riječ je o kreditnom programu koji je na prošlotjednoj sjednici prihvatila hrvatska Vlada, s ciljem lakšeg financiranja poslovanja poduzetnika i poboljšanja njihove likvidnosti.

U sklopu programa su dvije kreditne linije, za konkurentnost i za likvidnost, s ukupno planiranim kreditnim potencijalom od 2,8 milijardi kuna za ukupno otprilike 2.000 kredita, te s planiranim iznosom subvencija od 133,5 milijuna kuna od 2015. do 2025.

Novac za subvencije je osiguran, kazao je Maras na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu, a smatra i da su u tom programu krediti i uvjeti povoljniji te da takvih, posebno za likvidnost, nema na hrvatskom tržištu.

S tim kreditima, u kojima kamate subvencionira država odnosno županije i Grad Zagreb, manje je rizika, a i to što jamstva daje Hamag/Bicro, znači da će na njih biti 'navala' i da će brzo 'planuti', uvjeren je Maras.

Od ukupnih oko 2.000 kredita koji bi se odobrili u tom programu, najviše ili 1.500 bit će za uspješnost poslovanja odnosno likvidnost. Očekuje se da će oni prvi i 'planuti', jer se osim subvencionirane kamate nudi i jamstvo Hamag Bicroa do 80 posto iznosa kredita.

Rok otplate tih kredita je do 4 godine, poček do 6 mjeseci, a banke će biti te koje će selekcionirati i odobravati te kredite, dodao je Maras.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram