Zatvori
Poslovni Puls
29/09/2014

Pad profitabilnosti kineskih industrijskih divova

Državni ured za statistiku u subotu je objavio kako je zarada od industrijskog poslovanja u Kini u kolovozu dosegla brojku od 482,56 milijardi yuana (78,45 milijardi američkih dolara), odnosno zabilježila je pad od 0,6% na godišnjoj razini. No rast zarade oštro je usporio i u usporedbi s rastom od 13,5% zabilježenim u srpnju...

He Ping, statističar iz navedene ustanove naglasio je kako je razlog usporavanja povećanje troškova i spori povratak uloženog koji je prošlog mjeseca na godišnjoj razini porastao samo 3,2%. Dodao je kako je rast zarade očigledno u kolovozu usporio u sektorima proizvodnje čelika, kemikalija i elektronike. Tome u prilog ide i temeljna brojka od istog mjeseca prošle godine.

Službeni podaci Državnog ureda za statistiku pokazali su kako je ukupna zarada industrijskih tvrtki u prvih osam mjeseci iznosila 3,83 trilijuna yuana, odnosno za 10% više na godišnjoj razini iako je stopa rasta usporila za 1,7 postonih bodova od siječnja do srpnja.

U prvih osam mjeseci, 36, od 41 sektora koji su prošli kroz ovo ispitivanja, prijavili su povećanje zarade na godišnjoj razini. Pet ostalih sektora bilježili su pad, a u rudarstvu, točnije iskapanju ugljena, zabilježen je pad zarade od 46,1%.

U privatnim tvrtkama viđen je relativno brži rast zarade od 11,4% od siječnja do kolovoza, u usporedbi s 5,3% kojeg su zabilježile tvrtke u državnom vlasništvu. Tvrtke osnovane u inozemstvu te tvrtke koje se financiraju sredstvima iz Hong Konga, Makaa i Tajvana zabilježile su najveći rast zarede u prvih osam mjeseci s godišnjim povećanjem od 13,7%, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram