Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2014

Maloprodaja smanjena 19 posto u odnosu na pretkriznu 2008. godinu

U kolovozu ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, promet u trgovini na malo realno je bio 0,3 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a prema desezoniranim podacima 1,8 posto veći u odnosu na srpanj ove godine...

Rezultat je to, prije svega, povećane inozemne potražnje koju implicira rast noćenja stranih turista. Iako su se, u dosadašnjem tijeku godine, uglavnom bilježili pozitivni trendovi kretanja prometa (u svibnju, lipnju i srpnju je zabilježen godišnji pad, dok je u ostalim mjesecima zabilježen godišnji rast), ipak je na kumulativnoj razini zabilježen realni pad prometa u trgovini na malo: u prvih je osam mjeseci promet (prema prosjeku godišnjih stopa) bio 0,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u komentaru Odjela za makroekonomske analize HGK.

"S obzirom na nepromijenjene uvjete na tržištu rada, odnosno prolongiranje recesije, ocjenjujemo da će maloprodajni promet u ovoj godini stagnirati oko prošlogodišnje razine", smatraju u HGK.

Tako je sadašnja razina prometa u trgovini na malo još uvijek oko 19 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Rezultat je to slabe domaće potražnje koja je prisutna u duljem recesijskom razdoblju, izazvana primarno sve nepovoljnijim stanjem na tržištu rada, odnosno sve nižom razinom ostvarenog dohotka. Smanjenjem standarda, promijenila se i struktura potrošnje - sve se više troši na egzistencijalno potrebne proizvode, a sve manje na luksuzne, uz razduživanje stanovništva po osnovi kredita.

Na razini EU-a, realni promet u trgovini na malo bilježi pozitivan godišnji trend, i to kontinuirano od kolovoza 2013. godine - u prvih je sedam mjeseci ove godine promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio 1,7 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani. Prema dostupnim podacima Eurostata (za Hrvatsku i Cipar nisu dostupni podaci), porast prometa zabilježen je u prvih sedam mjeseci u gotovo svima zemljama EU-a, izuzev u Finskoj i Sloveniji, ali je njegova ovogodišnja razina u većini zemalja EU-a još uvijek niža u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram