Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2014

Milanović: Ne znam kako ćemo izaći iz krize ako Njemačku pogodi recesija

Presjednik Vlade Zoran Milanović sudjelovao je jučerna 3. Summitu šefova država i vlada EU o zapošljavanju u Milanu. Nakon sastanka, premijer Milanović je komentirao situaciju sa zapošljavanjem mladih u Hrvatskoj...

"Već u ovoj godini smo uspjeli aktivnim mjerama politike zapošljavanja i obrazovanja, koje provodi vlada bez sredstava EU, smanjiti nezaposlenost mladih sa 50 posto na 41 posto prema Eurostatu. To je i dalje visoko, ali za petinu manje. Riječ je o mladima između 15 i 25 godine života koji se niti školuju niti rade. Dobra je vijest da ćemo sljedeće godine, povrh ovoga što je vlada sama radila aktivnim mjerama koje su dale rezultata, imati na raspolaganju skoro 60 milijuna eura kroz garancije za mlade koje ćemo ulagati u obrazovanje i poticanje zapošljavanja", rekao je Milanović.

Komentirajući prijepore unutar EU, premijer Milanović je iznosio svoj stav o politici štednje: "Moj stav je da treba biti razuman u potrošnji, ne rasipati ono što nisi zaradio. Ali, ako ne potrošiš nećeš ni stvoriti, nema stvaranja bez ulaganja i potrošnje. To onda znači i odredjeni deficit s kojim trebaš znati upravljati. Nakon pet, šest godina financijske krize vidimo da SAD rastu i da se stvaraju novi poslovi, da čak i Velika Britanija ima gospodarski rast, dok Europa kaska, a to se osjeti i u Hrvatskoj. Nama je u interesu sa cijela Europa, posebno eurozona povuće, što se ne događa. Moramo se zapitati je li politika koja se se vodila zadnjih godina ispravna, jer vidimo da je i Njemačka na pragu recesije. Neke će se stvari u filozofiji financija morati ponovno razmotriti, jer ovo ne daje rezultate. Ako u krizu uđe Njemačka, imat ćemo ponovno financijsku krizu u Europi i tko zna kako ćemo iz nje izaći."

Premijer je odgovorio i na pitanje hoće li HZZO izaći iz riznice: "Na tome smo radili mjesecima, prilagodili smo i zakon tome, sada čekam da se ministar zdravlja i ministar financija dogovore. Argumenti za izlazak HZZO iz riznice su bili da se konačno zna koliko novca ima sustav zdravlja i tko je za njega odgovoran, jer ljudi koji plaćaju doprinos plaćaju da bi dobili određenu uslugu, da se to ne utapa u proračunu. Argumenti protiv su bili da će ministru financija biti teže jer će imati manju likvidnost i to je problem. Neka se ministri dogovore i ja ću podržati rješenje za koje me uvjere da je najracionalnije."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram