Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2014

Nastavak rasta depozita u bankama

I u kolovozu su ukupni depoziti nastavili s rastom i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Naime, prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te oročene i štedne kunske i devizne depozite iznosili su 245.661 mil. kuna što je za 9,2 mil. kuna ili 3,9% više u odnosu na kolovoz 2013...

U odnosu na srpanj zabilježen je rast za 1,8% odnosno 4,4 mil. kuna dok je zamjetan rast zabilježen i u odnosu na kraj prošle godine i to za 3,4% ili 8,1 mil. kuna. U sva tri slučaja zabilježen ja značajan rast i depozitnog novca i ukupnih štednih i oročenih depozita. Pri tome je depozitni novac uz godišnju stopu rasta od 12,5% premašio 44,7 mil. kuna dok su ukupni štedni i oročeni depoziti po prvi puta premašili 200 mil. kuna (+2,1% godišnje).

Doprinos rastu ukupnih štednih i oročenih depozita došao je od godišnjeg rasta i kunskih i valutnih depozita od 3,7% odnosno 1,7% (na 43,1 mil odnosno 157,8 mil. kuna). Rastu kunskog izraza valutnih depozita pridonijelo je i slabljenje domaće valute u odnosu na euro (EUR/HRK je na kraju kolovoza ove godine bio na 1% višoj razini u odnosu kraj kolovoza prošle godine).

Depoziti stanovništva koji čine preko 83% ukupnih štednih i oročenih depozita na kraju kolovoza su iznosili 166,8 mil. kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvarili rast od 2,8% ili 4,5 mil. kuna (mjesečno +0,6%). Rast depozita sektora stanovništva upućuje na sklonost deponiranja novčanih viškova u bankama prvenstveno zbog postojanog potrošačkog pesimizma i nesklonosti potrošnji. S druge strane nefinancijska trgovačka društva u odnosu na srpanj bilježe rast od 5,8% na 25,6 mil. kuna dok su u odnosu na kolovoz 2013. niži za 2,6% (-0,7 mil. kuna).

"U nastavku godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta depozita pri čemu će rastu prvenstveno pridonositi rastući depoziti stanovništva dok će s druge strane ograničen doprinos dolaziti od depozita krizom iscrpljenog korporativnog sektora. Očekivani rast tečaja EUR/HRK pridonijeti će rastu kunskog izraza depozita", objavili su RBA analiitčari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram