Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2014

HND: Novinari, ne prihvaćajte "sponzorirana" putovanja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva sve novinare da ne prihvaćaju ona putovanja koja im plaćaju (privatni) sponzori a koja mogu dovesti u pitanje njihovu novinarsku vjerodostojnost i objektivnost. Kad je riječ o obavljanju novinarskog posla, poslovna novinarska putovanja u načelu bi trebale plaćati redakcije jer su to najprirodnije situacije i uvjeti u kojima novinari doista mogu nepristrano izvještavati, navodi se u priopćenju iz HND-a...

"Kada različiti sponzori plaćaju (skupa) putovanja novinarima - bilo u dogovoru s upravama ili uredništvima samih redakcija ili bez tog dogovora, svejedno - oni očekuju protuuslugu i obavezuju tako novinara ili redakciju, čak i onda kad javno govore da ne očekuju ništa zauzvrat. Naravno, i posebno onda kad zapravo i nema događaja o kojem treba izvijestiti nego se sve svodi samo na turizam te se u novinare tako posredno koruptivno „ulaže“ za budućnost", objavili su iz HND-a.

Financijska situacija u medijskoj industriji je teška i poslodavci sve manje izdvajaju za novinarska poslovna putovanja ali to ne smije biti opravdanje za eventualni sukob interesa u kojem se novinar može naći.

"Pritom je posebno osjetljiva uloga novinara koji se bave ekonomijom, koji procjenjuju moguća ulaganja i financije jer su u prilici da odlučno utječu na javnost kad se o tome odlučuje a darovi, neke druge usluge ili plaćena putovanja ih dovode u sukob interesa i oni tada objektivno teško mogu zauzeti profesionalnu distancu u izvještavanju.
Odnosi se to naravno i na novinare koji prate automobilizam, sportske novinare i turističke novinare. Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti. Trebalo bi biti potpuno transparentno tko novinarima plaća putovanja, a novinari koji su u situaciji da im poslovni put plati netko drugi a ne njihove redakcije - u svojim novinarskim prilozima bi trebali jasno deklarirati tko im je platio putovanje kako bi javnost i na osnovu takvih podataka mogla procijeniti njihovu novinarsku objektivnost", stoji u priopćenju iz HND-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram