Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2014

Kina bilježi rast izvoza od astronomskih 15,3 posto!

Kineski uvoz je doživio najveći rast u posljednjih 19 mjeseci, a u rujnu je povećan za 15,3 posto na godišnjoj razini te je dostigao 213,7 milijardi američkih dolara, podaci su carinske uprave od ponedjeljka...

Rujanska razina rasta je najveće mjesečno očitanje izvoza od ožujka 2013.

Uvoz se povećao za 7 posto na godišnjoj razini te je u rujnu iznosio 182,7 milijardi američkih dolara, a ukupni obujam inozemne trgovine je povećan za 11,3 posto te je dostigao 396,4 milijardi dolara, javljaju iz Glavne carinske uprave (GCU).

Rast rujanske stope uvoza je također obilježio najbolje mjesečno mjerenje od prosinca 2013., prenosi GCU.

Trgovinski višak u rujnu je dvostruko veći od prošlogodišnje te iznosi 31 milijardu američkih dolara, usporedno s 49,8 milijardi dolara od kolovoza.

Zheng Yuesheng, glasnogovornik GCU-a, je izjavio kako se kineska vanjska trgovina svakoga tromjesečja sve više oporavlja unatoč složenom stanju u svjetskom gospodarstvu.

Glasnogovornik je rujanski rast pripisao nizu vladinih mjera usvojenih u svibnju kako bi se stabilizirala vanjska trgovina, kao i promjene u svjetskoj potražnji.

"Nadamo se da će se snažni zamah nastaviti i u četvrtom tromjesečju.", rekao je Zheng, dodajući kako će se u četvrtom tromjesečju izvoz povećati.

Vodeći pokazatelji izvoza su se od kolovoza poboljšali za 1,4 postotnih bodova te su u rujnu iznosili 43,3 posto, ukazujući na optimizam izvoznika u nadolazećim mjesecima.

U razdoblju od siječnja do rujna, kineska vanjska trgovina je povećana za 3,3 posto na godišnjoj razini te iznosi 3,16 trilijuna dolara, pri čemu je uvoz povećan za 5,1 posto te iznosi 1,7 trilijuna, a uvoz za 1,3 posto te iznosi 1,46 trilijuna američkih dolara.

Trgovinski višak se u prvih devet mjeseci povećao za 37,8 posto u odnosu na prošlu godinu te iznosi 231,6 milijardi američkih dolara.

Europska unija (EU) je i dalje Kinin najveći trgovinski partner, a u prvih devet mjeseci uzajamna trgovina je iznosila 2,81 trilijuna yuana (457 milijardi USD), što je povećanje od 10,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kineska trgovina sa Sjedinjenim Državama, drugim po veličini trgovinskim partnerom, povećan je za 5,2 posto na godišnjoj razini te je u prvih devet mjeseci iznosio 2,48 trilijuna yuana, dok je trgovina sa zemljama ASEAN-a povećana za 6 posto te iznosi 2,13 trilijuna yuana.

Trgovina između kopnene Kine i Hong Konga je smanjena za 13 posto te je u prvih devet mjeseci ostvareno 1,61 trilijuna yuana.

Za razliku od optimizma državnih dužnosnika, Lu Zhengwei, glavni ekonomist u Industrijskoj banci, bio je manje optimističan kada je komentirao rezultate vanjske trgovine.

"Radost (zbog izvoza) će biti kratkoročna, a tuga će se uskoro vratiti.", upozorava Lu, predviđajući nagli pad izvoza u četvrtom tromjesečju na temelju prethodnih iskustava u trgovinskojrazmjeni.

Tržište je prethodno očekivalo pad uvoza u rujnu od 2 posto te povećanje izvoza za 12 posto, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram