Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2014

Nastavak pada proizvođačkih cijena na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a ukupne proizvođačke cijene industrije nastavile su s sedamnaestomjesečnim negativnim nizom. Naime, u rujnu su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj a prodanih na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježile pad od 2,7% u odnosu na rujan prošle godine...

Pri tome je doprinos padu došao od nižih cijena i na domaćem i na nedomaćem tržištu. Cijene industrijskih proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu zabilježile su nastavak pada po stopi od 3,2% godišnje (što je blago ispod naših očekivanja; 3,3%) dok su cijene proizvoda na nedomaćem tržištu zabilježile pad od 1,7% godišnje.

Doprinos godišnjem padu cijena na domaćem tržištu i četrnaesti uzastopni mjesec, prema kategorijama GIG-a, došao je od nižih cijena u kategoriji intermedijarnih proizvoda (-2,1%), energije (-6%), kapitalnih proizvoda (-0,2%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-2,2%) dok je u kategoriji trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen blagi rast od 0,3%. Promatrano prema NKD-u sve kategorije, osim opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (+19,1% godišnje) ostvarile su pad cijena. Tako su, u odnosu na rujan 2013. cijene rudarstva i vađenja bile niže za 12,8%, prerađivačke industrije za 2,7% te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 4,2%.

Unatoč razmjerno snažnom padu na godišnjoj razini, u rujnu su u odnosu na kolovoz cijene pri proizvođačima na domaćem tržištu ostvarile blagi rast od 0,1% pri čemu je najznačajniji rast cijena zabilježen u kategoriji rudarstva i vađenja (+1,3%).

Pritisak na rast cijena na domaćem tržištu i u narednim mjesecima će izostajati s obzirom na oslabljenu domaću potražnju. Stoga očekujemo da će prosječne cijene na razini cijele 2014. biti niže za 2,4% u odnosu na 2013. godinu, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram