Zatvori
Poslovni Puls
14/10/2014

Europa u problemima: Snažan pad industrijske proizvodnje!

Industrijska proizvodnja u 28 zemalja Europske unije oštro se smanjila u kolovozu a Hrvatska se zajedno s Njemačkom i Mađarskom našla u skupini zemalja s najvećim padom na mjesečnoj razini, objavio je Eurostat...

U kolovozu je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u 28 zemalja EU-a u prosjeku smanjena 1,4 posto, što je njezin najsnažniji pad u gotovo dvije godine. U srpnju smanjila se 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata. Najviše se na mjesečnoj razini smanjila proizvodnja kapitalnih dobara, za čak 4,3 posto. Proizvodnja energije poskočila je pak 1,2 posto.

Među zemljama EU-a daleko najveći pad industrijske proizvodnje u kolovozu na mjesečnoj razini zabilježila je Mađarska, za 5,8 posto. Slijedi Njemačka s padom proizvodnje za 4,3 posto i Hrvatska s padom od 4,1 posto, izračunali su u Eurostatu.

Najveći skok proizvodnje zabilježile su Danska, za 6,9 posto, Portugal, za 3,1 posto, i Nizozemska, za 1,3 posto.

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u 28 zemalja EU-a u kolovozu pala 0,8 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Na godišnjoj se razini najviše u kolovozu smanjila proizvodnja energije, za 3,3 posto. Osjetno je pala i proizvodnja kapitalnih dobara, za 2,3 posto. S druge strane, proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara porasla je 1,9 posto a proizvodnja trajnih potrošačkih dobara za 1,4 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Među pojedinim je zemljama najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u kolovozu zabilježila Malta, za 7,0 posto. Slijedi Grčka sa 6-postotnim padom proizvodnje, te Litva i Hrvatska, gdje je proizvodnja na godišnjoj razini smanjena za 4,9 odnosno 4,7 posto.

Najviše se pak povećala industrijska proizvodnja u Irskoj, za 18,3 posto. Slijede Luksemburg, Slovenija i Portugal gdje je porasla u rasponu od 5,6 do 3,9 posto.

Eurozona je u kolovozu na mjesečnoj razini zabilježila pad industrijske proizvodnje za 1,8 posto, nakon revidiranog 0,9-postotnog rasta u srpnju. Na godišnjoj razini smanjila se 1,9 posto, nakon revidiranog 1,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram