Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2014

Kina ipak (još) nije najveće svjetsko gospodarstvo?

Izvještaj Svjetske banke predviđa kako bi Kina do kraja godine mogla prestići SAD te postati najveće gospodarstvo u svijetu...

Prema novim izračunima, kinesko gospodarstvo je već na 87 posto onoga što je SAD imao 2011.

Predviđeno je da će kinesko gospodarstvo u razdoblju između 2011. i 2014. porasti za 24 posto, usporedno s rastom od 7,6 u SAD-u. Kao rezultat toga, kinesko gospodarstvo će najvjerojatnije prestići američko do kraja ove godine.

Ova predviđanja se temelje na izračunu pariteta kupovne moći (PPP, engl.).

Dok neki od promatrača pozdravljaju ovakva predviđanja, komentari u "Pekinškim novostima" (Beijing News) upozoravaju da bi Kina trebala biti oprezna kada je riječ o takvim jednostranim i preoptimističnim rangiranjima.

Novine ističu kako bi Kina trebala biti dovoljno zrela za usredotočivanje na svoje gospodarske slabosti, a ne slaviti svoje uzimanje naslova "gospodarstva broj jedan u svijetu".

U članku se ističe kako kineski BDP po glavi stanovnika iznosi samo nešto više od 6600 američkih dolara, što je puno manje od američkih 51 200 na kraju prošle godine.

Iznosi se mišljenje kako će Kini trebati najmanje 35 godina kako bi postigla BDP po glavi stanovnika koji ima SAD, čak i uz nastavak sadašnje stope gospodarskog rasta.

Stoga, komentar tvrdi kako je smiješno Kini dati naslov najvećeg gospodarstva u svijetu.

Štoviše, u novinama se ističe kako Kina još uvijek zaostaje za drugim industrijskim zemljama kada je riječ o gospodarskoj moći.

Primjećuje se kako Kina još uvijek nije sofisticirana u tehnološkim inovacijama kao SAD, Japan, Njemačka, UK, Izrael pa čak i Južna Koreja.

U zaključku, "Pekinške novosti" naglašavaju kako Kina nema razloga za slavljenje svog naslova "gospodarstvo broj jedan u svijetu", prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram