Zatvori
Poslovni Puls
15/10/2014

RBA: Sezonalnost ostaje najveći nedostatak hrvatskog turizma

Prema posljednjim podacima DZS-a nakon lošijih podataka u srpnju, kolovoz je donio rast fizičkih pokazatelja u turizmu...

Naime, u kolovozu je ostvareno 8% više dolazaka turista u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je zabilježen rast broja dolazaka i domaćih i stranih turista (5,2% odnosno 8,2%). S druge strane, nakon pada u srpnju (-2,1% godišnje), broj noćenja turista je povećan za 5,3% godišnje te je prosječan broj noćenja po dolasku iznosio 6,2. Strani turisti koji u ukupnom broj ostvarenih noćenja čine udio od 94,1% zabilježili su porast broja noćenja za 5,4% dok su u odnosu na kolovoz 2013. domaći turisti ostvarili 2,6% više noćenja. Pri tome su među stranim gostima prevladavali gosti iz Austrije, Češke, Italije, Njemačke, Poljske i Slovenije koji su u strukturi noćenja ukupno ostvarili 69,5%.

Prema vrstama turističkih smještajnih objekata gotovo sve kategorije bilježe rast noćenja pri čemu je najveći dio (45,3%) ostvaren u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor u kućanstvima. Promatrano u razdoblju od siječnja do kolovoza ukupan broj dolazaka turista za 5,6% je veći odnosu na isto razdoblje 2013. dok je broj ostvarenih noćenja turista viši za 2,6%.

"U mjesecima pred nama niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu mogle bi doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Međutim, sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora. Stoga na razini cijele godine očekujemo godišnji rast ukupnog broja noćenja turista oko 2,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram