Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2014

Više od 700 sudionika prvog Foruma obiteljskog smještaja

Prvi Forum obiteljskog smještaja koji se održao 15. listopada u Opatiji u hotelu Royal okupio je više od 700 sudionika, a zanimanje za sudjelovanje bilo je i veće. „Hrvatski su iznajmljivači ovim Forumom dobili pravu podršku i na nacionalnoj razini, koju im pružaju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i njezina Zajednica obiteljskog smještaja, koja je i organizator ovoga Foruma“, kazala je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić...

Za poboljšanje uvjeta poslovanja obiteljskog smještaja predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedo Pinezić ključnim je istaknuo prilagođavanje kreditnih linija HBOR-a malim poduzetnicima, koji žele unaprijediti svoj organizacijski oblik s pružanja usluga u domaćinstvu na obrt ili trgovačko društvo jer zasad za takve subjekte nema povoljnih kreditnih linija. Već je ova godina, kako kaže, donijela velike i dugo očekivane promjene u uvjetima poslovanja obiteljskog smještaja, poput podizanja cenzusa za obvezan ulazak u sustav PDV-a s 85 na 230 tisuća kuna, vraćanja maksimuma broja stalnih kreveta u tom smještaju sa 16 na 20, a omogućena je i pravna slijednost obavljanja djelatnosti u obitelji bez potrebe nove kategorizacije. Pinezić smatra kako je potrebno prilagoditi i prostorno-plansku dokumentaciju općina, gradova i naselja da se dopusti unutar stambenih cjelina izgradnja i adaptacija postojećih stambenih objekata u komercijalne smještajne objekte tipa malih obiteljskih hotela, pansiona, aparthotela.

Igor Kordić i Tomislav Zovko, vlasnici iznimno uspješnog integralnog hotela Zig Zag, koji nudi kompletnu uslugu smještaja u moderno uređenim, klasičnim stanovima i sobama u samoj povijesnoj jezgri Zagreba i Dubrovnika, predstavili su svoj način poslovanja u kojem je posebno zanimljivo to da za oglašavanje koriste samo Google Adwords. U Zagrebu su ove godine zabilježili 3500 noćenja, a u Dubrovniku 847.

Zlatni sponzor Foruma RBA banka predstavila je turističke kredite namijenjene kupnji, izgradnji, dogradnji, nadogradnji i rekonstrukciji smještajnih kapaciteta, a predsjednici županijskih sekcija obiteljskog smještaja pri HGK i predstavnici turistički zajednica županija raspravljali su o potencijalima obiteljskog smještaja. Ksenija Zaninović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objasnila je utjecaj klimatskih promjena na različite vrste turizma te istaknula kako klimatske informacije prikazane na prikladan način mogu pomoći turistima pri planiranju i odabiru razdoblja za odmor, liječnicima za preporuku optimalnog razdoblja za liječenje i oporavak, a turističkim radnicima u planiranju ponude i promociji turističkih destinacija.

Mogućnosti i nemogućnosti sufinanciranja projekata obiteljskog smještaja predstavila je Andrea Zavorović, konzultantica pri Zajednici poslovnih savjetnika HGK, te pritom savjetovala kako je prije bilo kakvog prijavljivanja na natječaje potrebno; provjeriti jeste li prihvatljivi prijavitelj, imate li podmirene obveze s osnova javnih davanja, dobro proučiti prihvatljive aktivnosti/ulaganja/troškove, obratiti pažnju na propisanu visinu ulaganja te pratiti eventualne promjene uvjeta natječaja.

Na posljednjem je panelu o brendiranju, marketingu i prodaji obiteljskog smještaja dekanica FMTU-a Opatija Dora Smolčić Jurdana govorila o projektu poticanja poduzetništva u turizmu ruralnih područja, iz kojeg je zanimljivo kako ispitanici ankete koja je provedena za tu potrebu ističu važnost nastavka tradicije i uključenje djece u posao te želju za boljim marketingom, a osobito e-marketingom. Zdenko Cerović s FMTU-a Opatija i Irena Peršić Živadinov, direkorica Turističke zajednice Kvarnera, predstavili su „Kvaner Familiy nekad i danas“ pa je tako Cerović objasnio kako je svrha standarda Kvarner Familiyja povećanje tržišne prepoznatljivosti obiteljskog smještaja i određenje dodatnih sadržaja kojima se povećava kvaliteta ponude ugostiteljskih objekata za pružanje usluga obiteljskog smještaja, na prostoru općina i gradova Primorsko-goranske županije, kao modela koji bi se mogao primijeniti na cijelu Hrvatsku i na više podbrendova (pet, friendly, gourme, bike, diver, itd.). Peršić Živadinov se pak pohvalila kako obiteljski smještaj Kvarnera ima 170 godina dugu tradiciju ugošćivanja, pa ta vrsta smještaja upravo na području Kvarnera ima i najvjernije goste. Trenutno oznaku kvalitete „Kvarner Family“ nosi 312 pružatelja smještaja, a oznaku Kvarner Family Agency nosi 19 turističkih agencija.

O smještaju s certifikatom Domus bonus, koji predstavlja istarsku kvalitetu smještajnih jedinica u domaćinstvu građana koji udovoljavaju posebno zadanim kriterijima, govorio je direktor Istarske razvojne turističke agencije Siniša Miljević, koji je objasnio kako su programom TZ-a Istarske županije, lokalnih turističkih zajednica te Istarske razvojne agencije (IDA) određeni standardi kvalitetnoga privatnog turističkog smještaja, a objektima koji ispunjavaju uvjete dodjeljuje se oznaka kvalitete Domus bonus. Drago Ružić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku predstavio je pak e-marketing u turizmu.

Pinezić je na kraju Foruma zaključio kako je do uspjeha dug put, na kojem je potrebno uložiti sebe i svoje slobodno vrijeme te da već 17 godina volonterski radi taj posao, a pritom su volja i želja najjači kako bi se sebi, svojoj obitelji i djeci osigurala budućnost, i to vlastitim snagama i u svojoj zemlji s imovinom koju su stvarale i oplemenjivale prijašnje generacije. Stoga je potrebno uzeti stvari u svoje ruke, a slijedi i podrška institucija. Poziv je uputio svima da se uključe u Zajednicu obiteljskog smještaja pri HGK i koriste sustave kao što su HGK i HTZ, od kojih se očekuje, ali i dobiva podrška i pomoć. Obiteljski smještaj ima bolje mogućnosti i perspektive učiniti više, osobito otkad je Hrvatska punopravna članica Europske unije, rekao je Pinezić, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram