Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2014

Maras obećao: Tvrtke će moći birati da li žele plaćati članarinu HGK-u!

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je danas da vidi pozitivna kretanja u segmentu malog i srednjeg poduzetništva na razini cijele Hrvatske...

"Mali i srednji poduzetnici izvezli su osam milijardi kuna u proteklih par godina, a dobre brojke u izvozu i industrijskoj proizvodnji isto možemo zahvaliti upravo njima", rekao je resorni ministar. Taj segment gospodarstva u krizi pokazao kao najžilaviji; zapošljava 66 posto radnika, u BDP-u sudjeluje s više od 50 posto, a stvara i 44 posto izvoza.

"U 2014. SME segment potaknuli smo s više od 330 milijuna kuna što je generiralo oko 850 milijuna kuna vrijednosti investicija i zaposlenje oko 1000 ljudi što ćemo nastaviti i u budućnosti.", rekao je Maras. Pritom je najavio četiri programa potpore u vrijednosti 270 milijuna eura, dosad najveći natječaj za male i srednje poduzetnike u protuvrijednosti od oko milijardu kuna. Uz razvijene poduzetničke zone kojih je oko 2000, istaknuo je potrebu potpore startup poduzetnicima i u formi tehnoloških parkova.

Uz financijsku potporu, Maras očekuje da će svakodnevno poslovanje olakšati izmjene zakona o PDV-u koji će omogućiti poduzetnicima do tri milijuna kuna godišnje da oko milijarde kuna poreza državi plate tek pošto sami naplate račune. "Bez obzira što piše po medijima, izmjene zakona o HGK-u u roku dva tjedna idu u javnu raspravu i tvrtke će moći birati hoće li biti članovi ili ne", naglasio je. Uz pozitivne brojke otvorenih obrta, izvoza i kretanja trenda nezaposlenih kojih je 30.000 manje na zavodu zapošljavanje nego prošle godine, Maras je uvjeren u gospodarski rast u 2015.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram