Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2014

Po ekonomskim slobodama - Hrvatska na 70. mjestu u svijetu

Kanadski Frazer Institute objavio je novo godišnje izvješće Ekonomska sloboda svijeta Hrvatska je rangirana na 70. mjestu...

Hong Kong se ponovno našao na vrhu ljestvice, a iza njega slijede Singapur, Novi Zeland i Švicarska.

Na globalnoj razini, rezultat prosječne ekonomske slobode je blagi pad s 6,84 od mogućih 10 za razliku od prošle godine kad je rezultat bio 6,87.

Sjedinjene Američke Države, koje su se oduvijek smatrale bedemom ekonomske slobode, trenutno su rangirane na 12. mjestu u svijetu zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom. Sjedinjene Američke Države su u posljednjim godinama vidjele brzo padajući rezultat svoje ekonomske slobode, za razliku od 2000.godine kad su bile pozicionirane na drugom mjestu u svijetu. Ta činjenica razbija predrasudu i stereotip kako su SAD primjer neoliberalnog kapitalizma. Prije se radi o Novom Zelandu i Švicarskoj!

Još jednom, Venezuela ima najnižu razinu ekonomske slobode širom svijeta, zajedno s Republikom Kongo, Zimbabveom, Argentinom i Alžirom. Neke despotske zemlje kao što su Sjeverna Koreja i Kuba ne mogu biti pozicionirane zbog nedostatka podataka, ali im je njihova pozicija već sasvim predodređena, sukladno njihovom ponašanju.

Ljudi koji žive u zemljama s visokom razinom ekonomske slobode uživaju veći prosperitet, više političkih i građanskih sloboda, kao i dulji životni vijek.

Temelji ekonomske slobode uključuju osobni izbor, dobrovoljnu razmjenu, slobodu tržišnog natjecanja, kao i sigurnost prava privatnog vlasništva.

„Poveznica između ekonomske slobode i prosperiteta je neporeciva. Ekonomski najslobodnije zemlje pružaju najveću kvalitetu života i osobnih sloboda dok su najniže pozicionirane države obično opterećene opresivnim režimima koji ograničavaju slobodu i mogućnost svojih građana,“ rekli su Fred McMahon i Dr.Michael A. Walker s katedre za ekonomske slobode s Fraser Instituta.

Fraser Institut stvara godišnji izvještaj Ekonomske slobode u svijetu i to u pet područja: veličina države, pravna struktura i sigurnost privatnog vlasništva, pristup čistom novcu, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, tržišta rada i poslovanja, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram