Zatvori
Poslovni Puls
22/10/2014

Raiffeisen: Do kraja godine rast broja nezaposlenih

Prema posljednjim podacima koje je objavio HZZ ukupan broj nezaposlenih krajem rujna iznosio je 290.584 što je 695 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu. Iako je na mjesečnoj razini broj nezaposlenih veći za 0,2%, usporedba na godišnjoj razini pokazuje da je ovogodišnji rujan zabilježio 10,3% manje nezaposlenih nego isti mjesec prošle godine....

S odmakom od vrhunca turističke sezone mjesec rujan uobičajeno pokazuje karakterističnu sezonalnost u smjeru povećanja broja nezaposlenih osoba te značajnom padu udjela sezonskih poslova u objavljenim slobodnim radnim mjestima. Tako je udio sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima pao sa 6,3% u kolovozu na svega 2,9% u rujnu odražavajući već uobičajenu slabiju potražnju za turističkim radnicima tijekom rujna što i dalje potvrđuje izostanak uspješnosti u produženju turističke sezone.

U odnosu na prethodni mjesec, u rujnu se broj osoba koje su izašle iz evidencije nezaposlenih povećao na 31.822 što je 21,8% više nego u istom mjesecu prošle godine. Osim većeg broja zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti (koji je u odnosu na kolovoz veći za 5.227), gotovo 43% osoba koje su izašle iz evidencije odnosi se na ostale koji su brisani iz evidencije uslijed nepridržavanja zakonskih odredbi, zbog izlaza iz obuhvata definicije radne snage i ostalih sličnih razloga.

Dobna struktura nezaposlenih osoba u rujnu pokazuje da se 54% ukupno nezaposlenih osoba nalazi u dobnom razredu između 20-45 godina starosti što zajedno s nepoželjnom obrazovnom strukturom nezaposlenih osoba predstavlja gorući problem na hrvatskom tržištu rada. Naime, podaci za rujan pokazuju da preko 60% nezaposlenih osoba ima tek završenu srednju školu dok je 21% nezaposlenih sa završenom osnovnom školom. Pritom je i relativno visok udio nezaposlenih bez škole i/ili s nezavršenom osnovnom školom (6%). Također relativno visok udio od 12% nezaposlenih s akademskim stupnjem obrazovanja odražava nesrazmjer između ponuđenog znanja i vještina na tržištu rada u odnosu na tražene profile radnika od strane poslodavaca.

Gotovo 152.000 evidentiranih nezaposlenih osoba (52%) krajem promatranog mjeseca prolazi kroz razdoblje nezaposlenosti u trajanju više od jedne godine, dok preostalih 48% nezaposlenih osoba obilježava status nezaposlenosti kroz razdoblje kraće od jedne godine.

"Obzirom da su meteorološke prilike tijekom rujna i rane jeseni išle u prilog turističkoj postsezoni, naša su očekivanja da registrirana stopa nezaposlenosti za rujan neće prelaziti 17,6%. Međutim, posljednje ovogodišnje tromjesečje obilježit će porast broja nezaposlenih osoba obzirom da sezonske radnike iz turističkog sektora ostatak tržišta zasigurno neće uspješno apsorbirati kroz druge djelatnosti, obzirom na loše gospodarske pokazatelje iz realnog sektora", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram