Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2014

Evo što najviše smeta inozemnim investitorima u hrvatsko gospodarstva

Investicijska klima u Hrvatskoj se u posljednjih godinu dana nije popravila, a male je pomake donio jedino novi Zakon o radu u kojem su prihvaćeni neki prijedlozi Udruge stranih ulagača (FIC), istaknuo je predsjednik FIC-a i Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec na predstavljanju FIC-ove Bijele knjige 2014...

Taj dokument drugu godinu za redom donosi preporuke za poboljšanje investicijske klime i rješavanje izazova za strana ulaganja u Hrvatskoj.

Tvrtke u stranom vlasništvu u Hrvatskoj povećale su svoj udio u ukupnom kapitalu i izvozu zemlje te su unatoč nastavku recesije stabilne, no pitanje je koliko će to trajati i hoće li ostati u Hrvatskoj ako se nastavi ovako loša situacija, naglasio je Fogec. Poručuje kako bi bilo dobro da se sve učini da se zadrže strani investitori jer je to najbolji 'mamac' novima, ali i da treba mnogo toga popraviti kad je riječ o pravnoj (ne)sigurnosti, stabiliziranju porezne politike, stabiliziranju zemlje zbog raznih, pa i najnovijih afera i korupcije, kako bi se steklo povjerenje u hrvatsku politiku i ekonomiju, prenosi HRT.hr.

Ni iduće godine 20-ak stranih tvrtki članica FIC-a ne očekuje poboljšanje poslovne i investicijske klime, a još su manje optimistične kada se zna da je to izborna godina u kojima se uobičajeno u Hrvatskoj ništa važnije od toga i ne događa i ne pokreće, naglašava Fogec. Ističe da se u Hrvatskoj napokon treba razdvojiti ekonomija od politike i tek kada se to napravi, možemo se nadati oporavku, a to nije iduća godina.

FIC-ova Bijela knjiga predstavljena je nedaleko od Kuće Europe, odnosno sjedišta Europske komisije u Zagrebu. Glavni tajnik FIC-a Ante Babić naglašava kako su namjerno odabrali to mjesto jer su shvatili da će preko Komisije i njezinih tijela i 'kanala' mnogo lakše komunicirati, pa i utjecati na izmjene investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj, nego razgovarajući s Vladom i ministrima, od kojih su, kako kaže, jedino s Mirandom Mrsićem uspjeli nešto dogovoriti.

To je urodilo time da je u Zakon o radu unesena mogućnost da radnici koji u Hrvatskoj rade za strane tvrtke sada mogu jednostavnije po potrebi posla otići raditi u podružnice te tvrtke u druge zemlje, rekao je Babić. No drugi sektori, kaže, baš i nisu imali sluha za njihove prijedloge. I ma kako u Vladi svi govorili manje više afirmativno, ništa ne pomaže i ništa se ne mijenja, ocijenio je.

Od objave prve FIC-ove Bijele knjige, od studenoga prošle godine, do sada nisu se dogodila gotovo nikakva poboljšanja, ali je došlo do pogoršanja, najviše u poreznoj politici i pravnoj sigurnosti, kaže Babić.

Prema podacima iz FIC-ove Bijele knjige, u Hrvatskoj je više od 1500 tvrtki u stranom vlasništvu, odnosno s više od 10 posto udjela stranog vlasništva, a u ukupnom su kapitalu zemlje u 2013. sudjelovale s čak 45 posto (u 2012. 42 posto), u ukupnim prihodima s 50 posto (bilo 45,3 posto), u ukupnom izvozu 55 posto (jednako kao i 2012.), u ukupnom broju zaposlenih s 25 posto (bilo 20 posto), a u ukupnim investicijama s 45 posto (bilo 39 posto), prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram