Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2014

INA ponovno mora platiti dodatni porez u iznosu od 319 mil. kuna

Ina je izvijestila da je zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna porezna obveza od 319 milijuna kuna. U priopćenju ističe da takve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja...

Ina je, kako se navodi, zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja zapisnika, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi.

Ina će uputiti žalbu na taj zapisnik u danom roku. Spomenuti iznos bit će potrebno platiti samo ako se konačnim izvršnim drugostupanjskim poreznim rješenjem potvrde nalazi izneseni u zapisniku, ističu iz Ine.

Podsjećaju da je slična odluka donesena 2013., za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu. Naime, Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde, stoga Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena, navode iz hrvatske naftne kompanije.

U zaključku obavijesti stoji da Ina naglašava kako ovakve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram