Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2014

Milanović: ACI će ostati u državnom vlasništvu

U mjestu Slano, u Dubrovačkom primorju, jučer je održana svečanost otvaranja gradilišta i početka radova na izgradnji nove 22. po redu ACI marine koja će nositi ime utemeljitelja ACI-ja Veljka Barbieria...

Izgradnja nove ACI marine prvi je kapitalni projekt tvrtke ACI d.d. nakon dugog niza od 24 godine od zadnje izgrađene ACI marine. Ukupna investicija izgradnje nove ACI marine iznosi 60 milijuna kuna, od kojeg se 40 milijuna kuna izdvaja za izgradnju kopnenog dijela.

Gradilište nove ACI marine službeno je otvorio predsjednik Vlade Zoran Milanović pritom naglasivši važnost ovog projekta za razvoj nautičkog turizma Hrvatske:

„ACI je u 80-im godinama krenuo pionirskim putem, uvjerljivo i moćno, u kratkom roku je izgrađen velik broj marina u sustavu ACI-ja. 24 godine nakon toga nije izgrađena niti jedna nova marina što je zaista predugo razdoblje da se ne započne investicija takve vrste. Ova investicija je važna za ACI ali i za lokalnu zajednicu i rezultat je zajedništva i truda i rada mnogih. ACI je državna tvrtka od strateške važnosti za Hrvatsku i ostat će državna tvrtka. Ona će naravno biti u nekom obliku dokapitalizirana nadam se i kroz mirovinske fondove koji predstavljaju novac svih hrvatskih građana. Želim vam puno uspjeha i da dalje ostanete klasa u hrvatskom turizmu, da ljudi u inozemstvu rado pričaju o vama i da se zbog vas rado vraćaju u Hrvatsku“.

Kopneni sadržaji koji će se u narednom periodu izgraditi obuhvaćaju zgradu recepcije marine, zgradu za ugostiteljske sadržaje sa zatvorenim, natkrivenim i otvorenim površinama, prodavaonice, radionicu, vanjski bazen s pratećim prostorom i plohama za sunčanje, sanitarije za nautičare te parkiralište za 100 vozila.

Radovi predviđaju i krajobrazno uređenje površina buduće marine i uređenje postojećeg vodotoka te izgradnju obalnog puta sa proširenjima i šetnicom. Po dovršetku radova na kopnenom dijelu marine pristupit će se i gradnji morskog dijela marine koji podrazumijeva postavljanje valobrana, pontona te sidrenog sustava.

Otvaranje nove ACI marine Slano očekuje se početkom slijedeće nautičke sezone. ACI marina Slano raspolagat će kapacitetom priveznih mjesta za 200 plovila duljine od 11 do 25 metara.

Direktorica ACI-ja Doris Peručić istakla je: „Za nas je ovo veliki dan jer izgradnja nove marine označava novi početak, ali isto tako znači rast i razvoj Društva a time i proširenje ponude za sve nautičare koji posjećuju Hrvatsku obalu.

S posebnim ponosom mogu reći da novu ACI marinu posvećujemo g. Veljku Barbieriju, čovjeku bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće i koji je 1983. godine svoju viziju pretočio u stvarnost i osnovao ovaj jedinstveni lanac marina koji je i danas sinonim za nautički turizam u Hrvatskoj i kao takav prepoznatljiv u svijetu. Sudbina je htjela da ovo bude ujedno i jedan od posljednjih projekata na kojem je osobno radio.“

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram