Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2014

Za investitore: Britanski HVS objavio analizu dubrovačkog turizma

Konzultanti iz britanskog HVS-a objavili su analizu dubrovačkog turističkog sektora koja će poslužiti kao "vodič" budućim investitorima koji žele ulagati na dubrovačkom području...

Popularnost Dubrovnika raste iz godine u godinu, to se može vidjeti i po povećanju broja turista, koji uglavnom (84 posto) dolaze zrakoplovima, stoji u analizi HVS-a.

U tekstu se navodi i kako je Dubrovnik home port nekim kruzing kompanijama, ali i kako je u 2014. smanjen broj uplova brodova, koji utječu na doživljaj povijesne jezgre, koja je često preplavljena turistima.

Usprkos velikom broju događanja i kongresa Dubrovniku nedostaje pravi izložbeni prostor i kongresni centar, tvrdi se u analizi.

Samo dva dubrovačka hotela bila su voljna sudjelovati u istraživanju i dati podatke o godišnjoj popunjenosti no prema dostupnim podacima tijekom godine HVS tvrdi da je popunjenost dubrovačkih hotela oko 60 posto godišnje, a tijekom ljetnih mjesec iznad 90 posto.

Zanimljivo je kako pišu da su dubrovački visoko kategornici prilagođeni uglavnom luksuzu srednje klase, a pravi luksuz može se dobiti tek u vilama, kao što su Šeherezada i Vila Agava.

U analizi se spominju i ulaganja u turizam, hotele i ostale sadržaje. Stoga izvlače zaključak kako je Dubrovnik vrlo poželjan za ulaganja u hotele. "S velikom popunjenošću tijekom ljetnih mjeseci, porastom kongresnog turizma, usprkos lošoj posjećenosti u zimskim mjesecima, s relativno niskom cijenom rada godišnji profit je od 30 do 40 posto", stoji u analizi.

Kao mane razvoju luksuznog turizma analitičari vide kruzing turizam koji sprječava razvoj luksuznih sadržaja, kao i činjenicu da među hotelima nema poznatih internacionalnih lanaca, koji na tržište ne mogu ući što zbog ograničenog prostora, a što zbog lokalnih "šerifa".

Izvor: HVS/DubrovnikNet.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram