Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2014

Mađari ponovno izašli na ulice zbog najavljenog poreza na internet

Više desetaka tisuća ljudi, prema o ocjeni mjesnih medija, sinoć je ponovo prosvjedovalo u Budimpešti protiv prijedloga o uvođenju poreza na internetske usluge smatrajući da će on ugroziti temeljne slobode. 'Nećemo to dopustiti', izvikivalo je mnoštvo u kojemu su bili predstavnici različitih dobnih skupina i svjetonazora koji su drugi put u posljednja tri dana izašli na ulice mađarske prijestolnice usprkos zimskoj temperaturi, javlja HRT.hr...

Podsjetimo, konzervativna vlada Viktora Orbana želi uvesti porez na preuzimanje podataka s interneta u visini od 150 forinta (0,50 eura) za gigabajt. No zbog prosvjeda je moguće da taj porez, o kojemu parlament trenutačno raspravlja, bude najviše 2 eura na mjesec. Europska komisija je oštro kritizirala taj prijedlog kojim se, prema mišljenju njegovih protivnika, žele ograničiti temeljne slobode.

"Porez na internet je znak autokracije ove vlade", poručio je prosvjednicima Zsolt Varady, čelnik jedne mađarske društvene mreže. Mnoštvo mu je uzvratilo pozivom na svrgavanje premijera Viktora Orbana. Prema riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora prosvjednog pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje pravo na informiranost.

Slični prosvjedi su sinoć održani u još osam mađarskih gradova. Organizatori su novo okupljanje dogovorili najkasnije za 17. studenoga, kada parlament treba odlučiti o tom prijedlogu. Europska komisija objavila je kako je internetski porez koji Mađarska najavljuje "pogrešan", a uklapa se u "loše postupke kojima se u toj istočnoeuropskoj zemlji ograničavaju slobode".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram