Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2014

Sjednica Vlade: Veće plaće, porezi na kamate i plaćanje PDV-a po naplati

Vlada je na današnjoj sjedici prihvatila izmjene poreza na dohodak, prijedlog o uvođenju oporezivanja kamata na štednju te izmjene i dopune zakona o PDV-u...

Izmjenama poreza na dohodak od 1. siječnja 2015. iznos osobnog odbitka povećava se s 2.200 na 2.600 kuna, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40% sa sadašnjih 8.800 podiže se na 13.200 kuna. Vlada smatra da će te promjene povoljno utjecati na povećanje konkurentnosti, ali i osobne potrošnje kao bitne sastavnice BDP-a.

Najzanimljivija promjena u izmjenama i dopunama zakona o PDV-u odnosi se na sve poduzetnike s manje od 3 milijuna kuna prihoda u 2014. godini - oni bi mogli od 1. siječnja 2015. plaćati PDV po naplati. Predlaže se i uvođenje oporezivanja kamata na štednju po stopi od 12% od 1. siječnja 2015. Ako se računa prosječna plaća od 5.500 kuna - takva neto plaća će narasti 2.000 kuna na godišnjoj razini, poručio je mnistar financija Boris Lalovac. Dodao je da prvi put u povijesti minimalna bruto plaća neće biti oporezivana. Govoreći o oporezivanju kamata na štednju kazao je kako oko 400.000 građana Hrvatke štedi, a njih 50.000 ima 10 milijardi.

Oni godišnje zarade 2,3 milijuna kuna kamata i na to ne plaćaju porez, kazao je Lalovac.

"Ovo nisu radikalne promjene. Marginalna stopa poreza na dohodak od 40 posto koja ostaje u Hrvatskoj i dalje je jedna od viših u Europi. I dalje se počinje primjenjivati relativno nisko. To nisu bogati ljudi, nego oni koji pokušavaju živjeti od plaće", rekao je premijer Zoran Milanović i dodao da to nisu radikalne promjene.

Također je kazao kako "novac koji se čuva - nije koristan novac". Dodao je kako su zbog gospodarske aktivnosti uveli porez na štednju, kako se novac ne bi držao 'u ormaru'.

"Izmjene poreza na dohodak stupit će na snagu od početka iduće godine, budući da te promjene znatno utječu na proračune lokalnih jedinica, koje bi u vrlo kratkom roku morale raditi rebalans svojih proračuna ako bi te izmjene krenule od 1. prosinca", izjavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a prenosi HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram