Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2014

INA u prvih devet mjeseci bilježi neto dobit od 583 milijuna kuna

Dobit iz poslovanja INA Grupe za prvih devet mjeseci ove godine iznosi više od 1,04 milijarde kuna i veća je za 45% u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit na razini Grupe istodobno porasla za 51%, na 583 milijuna kuna, objavljeno je iz Ine...

Dobit iz poslovanja i neto dobit povećane su unatoč nepovoljnom vanjskom okruženju segmenta rafinerije i marketinga te regulatornom opterećenju segmenta istraživanja i proizvodnje.

EBITDA, odnosno dobit prije kamata, poreza i amortizacije (umanjena za trošak amortizacije) iznosila je pak na kraju rujna gotovo 2,4 milijarde kuna, dok dobit iz osnovne djelatnosti iznosi milijardu kuna.

Financijsko izvješće pokazuje i da su neto prihodi od prodaje INA Grupe smanjeni prema lani za 9%, na 18,9 milijardi kuna.

Iz Ine naglašavaju i da je operativni novčani tijek u tom razdoblju dosegao razinu višu od 2 milijarde kuna, te da je financijski položaj kompanije ponovno poboljšan s neto zaduženošću koja je smanjena za 30% prema istom razdoblju lani, na 4,01 milijardu kuna, dok se omjer duga i kapitala smanjio na 22,3%.

U istom razdoblju INA je povećala kapitalna ulaganja za 7% na razinu od gotovo 1,1 milijarde kuna, pri čemu je većina ulaganja ostvarena u Hrvatskoj, i to uglavnom u istraživanju i proizvodnji.

Iz Ine ističu i da su, uslijed dodatnih napora u ograničavanje trenda prirodnog pada proizvodnje na postojećim domaćim poljima te povećanje količina iz Angole i Egipta, svoju proizvodnju sirove nafte povećali za 2%.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram