Zatvori
Poslovni Puls
31/10/2014

Lovrinčević: Imamo apsurd da mi financiramo EU umjesto ona nas

Vlada je donijela rebalans proračuna za 2014. i uputila ga u saborsku proceduru. Prihodi su smanjeni za 2,6 milijardi, a rashodi za 544 milijuna kuna...

Ministar financija Boris Lalovac rekao je da se uštedjelo na subvencijama i kapitalnim investicijama, a da su rebalansom osigurane najugroženije kategorije.Dr. sc. Željko Lovrinčević sa Ekonomskog instituta u Zagrebu, gostujući u emisiji Studio 4 HRT-a rekao je kako ministar ovim rebalansom umiruje jedan dio javnosti - one koja ovisi o proračunu.

On je naglasio kako deficit kreće u smjeru koji nije dogovoren s Bruxellesom - umjesto da pada, deficit raste. Prema Lovrinčevićevim procjenama, stvarni je defcit pet milijardi veći nego ga je Vlada prikazala i upitno je kakve će biti reakcije iz Europe. Naglasio je kako je Hrvatska jedina zemlja koja se kreće u suprotnom smjeru od svih ostalih. Deficit nam raste od 2014, a prema svim analizama, rast će i slijedeće godine.

"S EU-om možete razgovarati o dinamici i prilagodbi smanjivanja deficita, ali o smjeru se jednostavno ne može pregovarati", istaknuo je.Hrvatska je, kaže, i jedinstveni zemlje koja je u prvoj godini članstva više uplatila u europski proračun nego što je povukla novca iz njega i zapravo neto financiramo Europsku uniju.

"Cijeli proces je zamišljen kao potpora zemljama članicama - EU nam je trebala biti oslonac, no u našem slučaju mi smo oslonac Europi, a ne ona nama."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram