Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2014

Dubrovnik - rastrgan između hiper-turizma i "kulture"

Iznenadni i prijevremeni odlazak Krešimira Dolenčića s mjesta intendanta Dubrovačkih ljetnih igara pokrenuo je lavinu nagađanja o budućnosti festivala koji je već 65 godina jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. U obnovljene Lazarete, koji se nalaze neposredno uz staru gradsku jezgru, preselit će se dio programa, ali se čini i da se sve više steže obruč oko srca grada, u kojem je sve manje mjesta za Igre. Krešimir Dolenčić za HRT je progovorio o onome što se govori u kuloarima - zašto je odlučio otići....

'Svako ljeto već 65 godina ulaze glumci u Grad. Dobiju i ključeve. Ali samo simbolično jer Dubrovnik je, kao i njegove igre, već duže vrijeme, rukama svojih otaca. To su igre koje su preduge, preskupe i u krivom terminu, kazao je Dolenčić. Igre traju 47 dana, ove godine stajale su 8 milijuna kuna i održavaju se na vrhuncu turističke sezone u kojem je, dodao je Dolenčić, nemoguće raditi ozbiljan festival.

'Govorimo o gradu koji nema niti jednu festivalsku dvoranu, koji je nekad imao 50 otvorenih prostora za igre, a danas ih nabrojite na prste jedne ruke', poručuje Dolenčić. Da su mu svezane ruke, osvijestio je i ovo ljeto kada mu je policija prekinula probu 'Dunda Maroja' zbog remećenja javnog reda i mira. Istodobno je u zaštićenom spomeniku kulture Tvrđavi Revelin, treštila diskoglazba. Upitao je: 'Ima li vlast uopće mehanizam kojim će omogućiti da se na Gundulićevoj poljani ikad više napravi predstava pored 7 restorana i jednog hotela'.

Gdje je problem, čudi se dubrovački gradonačelnik kojem je Dolenčićev apel za 'spas igara' pucanj u prazno. 'Mi ne možemo izbaciti ni domaće ljude ni goste iz Dubrovnika da bi umjetnici igrali pred praznim gradom i bez publike. Ako netko misli da je to umjetnost, takve umjetnosti neće biti', izjavio je Andro Vlahušić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram