Zatvori
Poslovni Puls
06/11/2014

Vrdoljak ne odustaje: Otkupit ćemo INA-u ako ne postignemo dogovor s MOL-om

Hrvatska se sprema i za opciju otkupa MOL-ova udjela u Ini u slučaju da propadnu pregovori s mađarskom kompanijom o zajedničkom upravljanju Inom, ponovio je u najnovijem razgovoru za Bloomberg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak...

Hrvatska Vlada predložit će MOL-u novi dioničarski ugovor, kazao je ministar Vrdoljak, koji očekuje šesti krug pregovora o budućnosti Ine najkasnije početkom prosinca. Ne bude li postignut sporazum, Hrvatska bi od MOL-a mogla kupiti Inine dionice osiguranim kreditom ili surađivati s mađarskom kompanijom na prodaji njezina udjela nekom drugom, kazao je hrvatski ministar u razgovoru za Bloomberg, prenosi HRT.

Prema najnovijim procjenama Vlade, hrvatski bi javni dug potkraj godine mogao dosegnuti oko 80 posto BDP-a i premijer Zoran Milanović više je puta otklonio mogućnost dodatnog zaduživanja države radi otkupa MOL-ova udjela u Ini, a isto je stajalište iznio i ministar financija Boris Lalovac. Prioritet su po hrvatskom premijeru pregovori s MOL-om, što je u razgovoru za Bloomberg ponovio i ministar Vrdoljak.

"Naš je prioritet postići sporazum s MOL-om, kaže Vrdoljak. No, osim pregovarati i podnositi zahtjeve za arbitražom, naš je posao također pripremiti financijsku strukturu za mogući otkup dionica bez povećanja javnog duga. U tom bi slučaju naš cilj bio naći novoga strateškog investitora u sljedeće tri godine", dodao je.

"Na MOL-u je da odluči hoće li prodavati udio u Ini", naglasio je hrvatski ministar. No, kupac će, naravno, priželjkivati dobru volju Hrvatske. "Dosada nismo vidjeli ozbiljna investitora koji bi predstavio strategiju za Inu i tražio službeno odobrenje", ističe Vrdoljak.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram