Zatvori
Poslovni Puls
11/11/2014

U Hrvatskoj dostupan neobični hibrid električnog bicikla i skutera

Zamislite kretanje gradom, ili destinacijom vašeg odmora, na portabilnom, laganom a stabilnom vozilu koje nije ni bicikl ni skuter, koje možete prenijeti u bilo kojem trenu i s lakoćom parkirati, puniti solarnom energijom i njime upravljati putem iPhonea...

Nije SF, takvo vozilo već postoji u Hrvatskoj, ime mu je Xkuty i predstavlja hibrid između e-bicikla i e-skutera.

Xkuty je više od električnog vozila – on predstavlja nov način kretanja. Xkuty je kao bicikl koji ne treba pedale, ili kao lagani, tihi skuter. Njegov je dizajn rezultat dugotrajnih nastojanja stručnjaka da pronađu najugodniju poziciju za vozača a istovremeno zadovolje kriterije učinkovitosti, održivosti i poštivanja okoliša. Iz čisto tehničke perspektive, on je rezultat pomnog promišljanja kombinacije lakoće upravljanja, stabilnosti i proporcionalnosti. Xkuty je zadržao najbolje od bicikla - slobodu kretanja i vezu s okolišem – a sve to bez muke, znoja i masnoće lanaca, jednostavnim pritiskom prsta na tipku kućišta ili iPhona.

Aplikacija na iPhoneu djeluje kao njegovo kontrolno sučelje s kojeg je moguće dobiti sve precizne informacije potrebne za pokretanje, te mijenjati parametre Xkutyja. U slučaju nesreće, Xkuty će – pomoću aplikacije - telefonirati na prethodno odabrane telefonske brojeve a automatski sustav GPS-a će poslati informaciju o lokaciji vozila. Bluetooth sustav integriran u kacigu omogućuje spajanje s iPhoneom i hands-free razgovore odnosno slušanje glazbe.

S Xkutyjem se lako kretati čak i kad nije uključen. Zahvaljujući kombinaciji aluminija i kompozita, teži tek 42 odnosno 46 kilograma, ovisno o konfiguraciji. Dakle mnogo je lakši od bilo kojeg mopeda, i moguće ga je nositi.

Punjenje također nije problem. Potrebna su samo tri sata da bi se u potpunosti napunila njegova baterija, a ovisno o vrsti baterije jednim je punjenjem moguće prijeći i do 100 kilometara.

Ovaj izvorno španjolski proizvod odlikuje i vrhunski dizajn - već je osvojio mnoge svjetske dizajnerske nagrade, među inima i German Design Award.

Xkuty će na hrvatskom tržištu premijerno biti predstavljen u sklopu 11. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja „Energetska i procesna postrojenja“, što se od 12. do 14. studenog održava u hotelu Eden u Rovinju.

Bit će to na skupu posvećenom e-mobilnosti, u četvrtak 13. studenog. Riječ je o prvom skupu u Hrvatskoj sa sveobuhvatnim pristupom e-mobilnosti, poveznici između klasične energetike i obnovljivih izvora energije s primjenom u prometu. Govorit će se o budućnosti hibridnih i električnih vozila, analizirati se tržišta i modeli te demonstrirati vozila i njihovi proizvođači kao i uštede koje ovakva vozila predstavljaju, poručuju iz tvrtke E-mocija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram