Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2014

Agrokorova Ljerka Puljić: Prodajemo jeftinu uvoznu robu jer to traže kupci

O ponudi na policama odlučuju kupci koji inzistiraju na jeftinoj uvoznoj robi, tvrdi Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, koncerna Ivice Todorića....

Tim riječima je Puljić na okruglom stolu na temu "Hrvatska poljoprivreda 2030. godine" u organizaciji Poslovnog dnevnika odgovorila Stjepanu Zoriću, predsjedniku udruge Hrvatska jabuka, koji smatra da su trgovački lanci krivi za probleme u voćarstvu zato što ne žele domaće voće na svojim policama.

Hrvatski kupci, kaže Puljić, često preferiraju jeftino strano voće naspram domaćih proizvoda za koje kaže da su često i duplo skuplji. "Domaći voćari, kao i svi ostali proizvođači, moraju se prilagoditi cijenama koje važe na europskom tržištu. U protivnom ne mogu opstati", izjavila je Puljić.

Prva žena Todorićeve firme kazala je da razvijene zemlje Europske unije svoju proizvodnju baziraju na stočarstvu. Dodala je da hrvatski poljoprivrednici moraju razmišljati dugoročno i shvatiti u čemu mogu biti konkurentni europskim poljoprivrednicima. "Strategija se mora raditi na 15 godina, a ne najviše na četiri", kaže Puljić.

U raspravi je sudjelovao i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji za loše stanje u hrvatskoj poljoprivredi krivi rat i tranziciju. "Mnoge stvari koje je trebalo napraviti prije puno godina, mi radimo tek danas. Tek prije tri mjeseca smo uspjeli srediti podatke o tome koliko uopće imamo državnog zemljišta", rekao je Jakovina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram