Zatvori
Poslovni Puls
12/11/2014

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrije

I u listopadu su, osamnaesti mjesec za redom prevladali deprecijacijski pritisci te su proizvođačke cijene industrije na ukupnom tržištu zabilježile pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Naime, cijene proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj, a prodanih na domaćem i na ne domaćem tržištu niže su za 0,2% u odnosu na rujan te 1,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je doprinos padu došao od nižih cijena i na domaćem i na ne domaćem tržištu. Proizvođačke cijene industrije na ne domaćem tržištu zabilježile su pad od 1,5% godišnje (mjesečno -0,3%) dok su cijene industrije na domaćem tržištu niže za 2,1% godišnje (-0,2% mjesečno) što je u skladu s našim očekivanjima...

Promatrano prema GIG-u pad cijena na godišnjoj razini proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu podržale su niže cijene intermedijarnih proizvoda, energije, kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji se redom zabilježili pad cijena od 0,9%, 4,1%, 0,6% te 1,5% dok su jedino trajni proizvodni za široku potrošnju zabilježili blagi rast cijena od 0,1% godišnje. S obzirom na značajan pad cijena energije isključimo li iz ukupne industrije na domaćem tržištu energiju, cijene su na godišnjoj razini zabilježile pad za 1,2% odnosno mjesečno bilježe rast od 0,2%.

Prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu zabilježene su u rudarstvu i vađenju (-11,5% godišnje), prerađivačkoj industriji (-2,1% godišnje) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-1% godišnje) dok je u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije okoliša zabilježen godišnji rast cijena od 19,1%. Unutar prerađivačke industrije značajniji godišnji pad cijena zabilježen je kod proizvodnje duhanskih proizvoda, odjeće, koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te ostalih prijevoznih sredstava.

"Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i dalje će dolaziti od oslabljene domaće potražnje i izostanka pritisaka s inozemnih tržišta pa bi cijene na razini cijele godine u prosjeku mogle biti 2,4% niže u odnosu na prošlu godinu", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram