Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2014

I uz vojsku partijanera Novalja i dalje jako sigurna turistička destinacija

Danas je u hotelu Lone u Rovinju održana 2. međunarodna konferencija Sigurnost u turizmu – SIGTUR 2014., na kojoj se razgovaralo o sigurnosti kao ključnom elementu pri odabiru turističke destinacije, praktičnim pitanjima zaštite i sigurnosti turista na turističkim lokacijama i u turističkim objektima, ali i ostalim temama turizma kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana...

Na velikom međunarodnom skupu na kojem se industrija sigurnosti snažno povezala s turističkom industrijom u cilju jačanja sigurnosnog aspekta hrvatskog i regionalnog turizma, predavanje je održao i Miroslav Kolobarić, predstavnik Grada Novalje - turističke benchmark destinacije koja se u Hrvatskoj izdvaja promišljenim i hrabrim potezima na području sigurnosti u turizmu.

Novalja je poželjna i tražena destinacija za odmor uz koju se nalazi svjetski poznat brend Zrće, zbog čega bilježi sustavan rast gostiju. Samo ove sezone u Novalji je bilo 9% turista više nego lani, dok oko 70% gostiju pripada kategoriji “party turista”. Uzimajući u obzir kako je ponašanje dijela party gostiju nerijetko slobodnije od onog kako se ponašaju u svakodnevici, Novalja se posljednjih godina susrela s brojnim sigurnosnim problemima.

Novalja je prva u Hrvatskoj detektirala probleme koje sa sobom nose nove vrste turizma, kao što su festivalski, party i zabavni, za što su usko vezana buka i stihijska pravila ponašanja na poznatoj turističkoj destinaciji te je time postala uzor za druge destinacije. U cilju povećanja sigurnosti na destinaciji i zadovoljstva turista i domaćeg stanovništva išlo se na regulaciju buke i donošenje pravila oko snaga decibela te uvođenje pravila ponašanja na javnom mjestu, odnosno turističkog bontona.

Promišljenim potezima došlo se do konstruktivnih rješenja te povećanja sigurnosti u Gradu Novalji, što su kao primjer prepoznale i brojne druge destinacije u Hrvatskoj, no metode traže stalno usavršavanje.

„Jako smo zadovoljni do sada učinjenim, naše rezultate prepoznali su građani i posjetitelji, ali i dalje pratimo trendove, slušamo savjete gostiju i domaćeg stanovništva, provodimo ankete te ulažemo u sigurnost destinacije na dobrobit svih koji posjećuju Novalju i u njoj žive. Segment sigurnosti u turizmu također je iznimno važan dio Master Plana turizma Grada Novalje – Strateškog plana destinacije do 2025. godine“, zaključio je Kolobarić te dodao kako je Novalja destinacija namijenjena svim vrstama turista koji bez izuzetaka traže sigurnost.

Kao primjer konstruktivne suradnje spomenute su i organizacije velikih festivala kao što su Sonus te Hideout koji ulažu znatne napore u ljudstvu kako bi povećali sigurnost. Također, predstavljeni su i rezultati akcije „Polifem“, provedene tijekom srpnja i kolovoza koja je za cilj imala suzbijanje svih vrsta kažnjivih radnji i povećanje stanja javne sigurnosti.

Kako je cilj konferencije "Sigurnost u turizmu - SIGTUR", bio na jednom mjestu okupiti stručnjake iz regije i Europe koji se bave sigurnošću turizma te njihova znanja i iskustva prenijeti na lokalnu razinu Hrvatske i regije, upravo su se iskustva Novalje pokazala izvrsnim primjerom uspješnog vođenja destinacije po pitanju sigurnosti u turizmu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram