Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2014

RBA: Ne očekujemo oporavak na domaćem tržištu rada

Prema posljednjim podacima HZZ-a u listopadu je broj nezaposlenih, nakon tri mjeseca, ponovno premašio 300 tisuća. Broj nezaposlenih tako je iznosio 306.170 što u odnosu na rujan predstavlja rast od 5,4% odnosno 15.586 osoba dok je na godišnjoj razini zabilježen pad za 11,1% ili 38.274 osobe...

Pri tome rast na mjesečnoj razini i ne čudi s obzirom na već uobičajena sezonska kretanja na tržištu rada, odnosno povratak sezonskih radnika ponovno u nezaposlenost. S druge strane iako je na godišnjoj razini zabilježen pad broja nezaposlenih, nezaposlenost je još uvijek na vrlo visokim razinama dok njena struktura osim cikličnih upućuje i na strukturne probleme na tržištu rada. Naime, prema dobi nezaposlenih čak 56% dolazi iz dobne skupine od 20 do 45 godina koji spadaju u skupinu osoba u najproduktivnijoj dobi dok najveći broj nezaposlenih (61%) ima završenu srednju školu. Možemo dakle zaključiti da ponuda i potražnja na tržištu rada nisu usklađeni te da su nužne prilagodbe obrazovnog sustava potrebama na tržištu. Navedeno potvrđuje i podatak o udjelu dugoročno nezaposlenih (dulje od jedne godine) koji se kreće oko 50%.

Promatrano prema vrstama djelatnosti najveći broj nezaposlenih došao je iz djelatnosti prerađivačke industrije, građevinarstva te trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala koji u ukupnom broju nezaposlenih čine udio iznad 37%. S druge strane u listopadu je primjetan porast broja nezaposlenih od (+36,1% mjesečno) iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane čime do izražaja ponovno dolaze sezonska kretanja odnosno činjenice da nakon završetka turističke sezone slijedi najveći povrat sezonskih radnika u nezaposlenost što potvrđuje i podatak da je čak njih 68% u nezaposlenost ušlo iz radnog odnosa dok je razlog prestanka radnog odnosa u 46% slučajeva istek ugovora o radu na određeno vrijeme.

S druge strane u listopadu je smanjen broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih za 13,3% u odnosu na rujan dok se u odnosu na listopad 2013. njihov broj povećao za 6,4% čemu je pridonio i izlazak iz evidencije nezaposlenih radi nepridržavanja zakonskih odredbi koji je na godišnjoj razini zabilježio snažan rast (+255,6%).

"Obzirom na slabe izglede oporavka te strukturne probleme na tržištu rada, njegov oporavak ne očekujemo ni u sljedećem srednjoročnom razdoblju", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram