Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2014

Europska komisija najavila bortu protiv "nemoralnih" poreznih pravila

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je prijedlog direktive o automatskoj razmjeni informacija o poreznim sporazumima s poduzećima, ističući da je to namjeravao učiniti i prije nego što je izbila afera LuxLeaks...

"Europska komisija je jutros odlučila predložiti automatsku razmjenu podataka o poreznim sporazumima. Nadam se da će 28 država članica to podržati", izjavio je Juncker na konferenciji za novinare na kojoj se nenajavljeno pojavio.

To je prvi put da je izišao u javnost nakon što je otkrivena afera o praksi poreznih vlasti u Luxembourgu, čiji je Juncker godinama bio premijer i ministar financija. Luksemburške porezne vlasti omogućavale su velikim multinacionalnim kompanijama da izbjegnu plaćanje poreza na dobit u zemljama u kojima je dobit i ostvarena i da taj porez plate u Luxembourgu po stopi često manjoj od 1%.

Tzv. "tax rulings" praksa je koja poduzećima omogućuje da se unaprijed raspitaju kako će fiskalne vlasti u nekoj zemlji tretirati njihovu poreznu situaciju i to se primjenjivalo u 22 zemlje članice. To je potpuno legalno, ali kombinacija više nacionalnih praksi mogla je rezultirati time da plaćeni porezi ne odgovaraju etičkim normama i nisu moralno prihvatljivi, rekao je Juncker, dodajući da se to pitanje ne može riješiti na razini država članica, nego da je potreban europski odgovor.

Upitan smatra li se on arhitektom luksemburškog poreznog modela, Juncker je odgovorio da nije arhitekt, ali da je politički odgovoran za sve što se događalo u Luxembourgu dok je bio premijer, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram