Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2014

Nakon osam mjeseci prekid deflacije: U listopadu zabilježena inflacija od 0,4 posto

Nakon što su proteklih osam mjeseci obilježila uzastopna deflatorna kretanja, listopad je donio pozitivnu godišnju stopu rasta indeksa potrošačkih cijena...

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a u listopadu su potrošačke cijene zabilježile godišnji rast od 0,4 dok je na mjesečnoj razini zabilježena blaža stopa rasta od 0,1%. Pri tome su rastu cijena u odnosu na rujan, uslijed pristiglih novih kolekcija, najviše pridonijele više cijene odjeće i obuće čije su cijene više za 5,2%, a doprinos porastu cijena iznosio je 0,28%. Pozitivan doprinos došao je i od cijena komunikacija koje su u prosjeku više za 1%. Snažniji rast cijena na mjesečnoj razini obuzdavao je pad cijena prehrane i bezalkoholnih pića (uslijed pada cijena voća, ulja i masti, mesa i ribe) čije su cijene zabilježile pad od 0,7% a u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30%.

U odnosu na listopad prošle godine sve kategorije, izuzev prehrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje, bilježe više cijene. Tako su rastu cijena na godišnjoj razini pridonijele više cijene alkoholnih pića i duhana (+2,6%), stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (+4,2%), zdravstva (+1,5%), prometa (+0,5%), komunikacija (+1,4%), rekreacije i kulture (+3,5%), obrazovanja (+0,1%) te ugostiteljskih usluga (+1,1%). Dok je i na godišnjoj razini negativan doprinos porastu cijena došao od njegove najzastupljenije kategorije: prehrane i bezalkoholnih pića čije su cijene na godišnjoj razini niže za 1,8%.

Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente, cijene energije i prehrane, temeljna godišnja stopa inflacije nastavlja s stopama rasta (+0,6%).

"Unatoč rastu cijena i na mjesečnoj i na godišnjoj razini daljnji rast cijena će i dalje ograničavati slaba domaća potražnja te uvoz dijela deflatornih pritisaka iz zemalja u okruženju. Stoga bi, uz očekivano iščezavanje negativnih stopa rasta do kraja godine, potrošačke cijene na razini cijele 2014. godine mogle ostati na gotovo istim razinama kao i godinu ranije (u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani potrošačke cijene bilježe blagi pad od 0,2%)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram