Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2014

Hrvatska blokirala prodaju zrakoplovnih karata Air Serbije

Nacionalna aviokompanija Srbije, Air Serbia, nedavno je najavila ponovno uvođenje letova između Beograda i Zagreba. Letovi počinju 12. prosinca, a dnevno će se između Beograda i Zagreba letjeti dva puta...

Uz te letove, Air Serbia putnicima iz Zagreba nudi i nastavak leta iz Beograda prema 13 svjetskih destinacija koje se nalaze u mreži njihove kompanije.

Riječ je o letovima za Atenu, Abu Dhabi, Istanbul, Solun, Tel Aviv, Moskvu, Larnacu, Skoplje, Tiranu, Sofiju, Bukurešt, Tivat, Podgoricu i Sarajevo. Dakle, putniku koji u Zagrebu kupi kartu za let Air Serbiom za, primjerice, Abu Dhabi kompanija omogućava check in do krajnjeg odredišta njega i njegove prtljage iz Zagreba, piše Jutarnji list.

Air Serbia je svoje usluge počela najavljivati prije nego što je za svoje aktivnosti u Hrvatskoj dobila dozvolu hrvatskih zrakoplovnih vlasti. Srpska tvrtka je Hrvatskoj Agenciji za civilno zrakoplovstvo podnijela zahtjev za obavljanje letova između Zagreba i Beograda. I to je sve. Nema zahtjeva za prodaju karata.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva prometa, Air Serbia će moći obavljati letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći prodavati avionske karte za letove preko Srbije za druga odredišta niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smjeti u transfer zoni čekati svoj sljedeći let.

Naime, Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi europskog zajedničkog zračnog prostora koji je potpisala s EU kao pridružena stranka. Riječ je o skupu propisa koji uključuju i ispunjavanje prvog i drugog prijelaznog razdoblja kako bi određena država mogla ostvarivati povlastice predviđene sporazumom koje uključuju potpuni pristup tržištu članica EU te Islanda i Norveške.

Kako Srbija u ovom trenutku nije ispunila obveze predviđene u sklopu prvog prijelaznog razdoblja, Air Serbia ne može putnicima prodavati karte za letove iz neke članice EU preko Beograda do neke treće destinacije, piše Jutarnji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram